Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, taşra teşkilatında görevli orta kademe yöneticiler için hazırlanan yönetici eğitimi programının etkililiği
Effectiveness of manager education program prepared for middle manager working on organizations of province of General Directorate of Youth and Spoert
- Tez No: 98704
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DURDU KARSLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Assistant Managers of Sports Department, Manager Education Program
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
VI ÖZET GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATINDA GÖREVLİ ORTA KADEME YÖNETİCİLER İÇİN HAZIRLANAN YÖNETİCİ EĞİTİMİ PROGRAMININ ETKİLİLİĞİ Yüktaşır Bekir Doktora: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Ağustos 2000, 211 sayfa Bu çalışmanın amacı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Taşra Teşkilatında görevli spor şube müdürleri için hazırlanan eğitim programının ne derece etkili olduğunu belirlemektir. Çalışmanın diğer bir amacını ise eğitim programı sırasında yapılan etkinliklerle, spor şube müdürlerinin örgütlerine ilişkin, örgüt sağlığı, örgüt iklimi, toplam kalite yönetimi, personel durumu, yönetsel etik boyutları hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Deneysel nitelik taşıyan araştırmanın evreninin 81 İl Spor Şube Müdürü örneklemini ise 31 İl Spor şube Müdürü oluşturmaktadır. Araştırmada spor şube müdürlerine 60 saatlik bir eğitim programı uygulanmış ve bu programın etkililiği araştırılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket, görüşme, gözlem ve work-shopvu etkinlikleri kullanılmıştır. Veriler niceliksel ve niteliksel analiz kullanılarak yorumlanmıştır. Anketlerden elde edilen bilgiler, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t-test ve tek yönlü varyans analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Görüşme, gözlem ve work-shop etkinliklerinden toplanan veriler ise betimsel analiz kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına dayanılarak ulaşılan sonuçlar şunlardır: Bu araştırma kapsamında yapılan nicelik ve niteliksel analizler eğitim programının etkililiği konusunda paralel sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Uygulanan eğitim programının spor şube müdürlerinin genelde, örgüt kültürü- vizyonu, yeni yönetim yaklaşımları, yönetsel liderlik işbirliği- iletişim- güdüleme boyutlarında yönetsel yaklaşımlarına olumlu etkisi olmuştur sonucuna ulaşılmıştır. Analizler sonucu eğitim programının sadece yönetsel etik ve karar verme boyutunda istenilen düzeyde etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu olumlu etkinin ise; eğitim programının içeriğinden, eğitim programının süresinden, eğitim programında uygulanan anlatım tekniklerinden, eğitim programında uygulanan öğretim tekniklerinden, eğitim programının uygulandığı ortamdan ve spor şube müdürlerinin olumlu beklentilerinden kaynaklandığı görülmüştür. Yapılan work-shop etkinliklerinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün örgüt sağlığının iyi olmadığı, toplam kalite yönetiminin uygulanmadığı sonucuna varılmıştır. Yönetsel etik bakımından ise, spor şube müdürleri yönetsel etik kurallarının örgütlerinde uygulanmadığını belirtirken, örgüt iklimlerini ise soğuk otokratik ve sert olarak tanımlamışlardır. Spor şube müdürleri ile yönetici personel konusunda yapılan work-shop etkinliğinde ise, spor şube müdürlerinin örgütteki yöneticilerin liderlik niteliklerini yeterli buldukları ortaya çıkmıştır. Bu etkinliktevuı atamalarda ve ilerlemelerde siyasi etkinin olduğunu belirlenirken örgüt içinde eğitim ve gelişim olanaklarının az ve yetersiz olduğu bulunmuştur. Spor şube müdürlerinden eğitim programı sırasında görüşme yoluyla alınan görüşlerden, eğitim programının konularını iyi yararlı ve ilginç buldukları ve program sayesinde yeni şeyler öğrendikleri ortaya çıkmıştır. Programın sonunda gelişme ve ilerleme beklentisi içinde olan spor şube müdürlerinin programdan öğrendiklerini üst kademenin izin verdiği ölçüde uygulayabilecekleri sonucu ortaya çıkmıştır. Eğitim programı sırasında yapılan gözlemlerden spor şube müdürlerinin program etkinliklerine ilgisinin olduğu, diğer spor şube müdürleri ve öğretim elemanları ile iletişim kurdukları ve derslerde spor şube müdürleri ve öğretim elemanları arasında etkileşimin olduğu gözlenmiştir. Eğitim programı sonunda spor şube müdürlerinden, programın değerlendirmesi ile ilgili alman yazılı ifadelerden spor şube müdürlerinin eğitim programının kendileri için başarılı geçtiğini ve faydalı olduğunu, program sayesinde yeni bir çok şey öğrendiklerini sonucu ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Spor Şube Müdürü, Yönetici Eğitim Programı
Özet (Çeviri)
ıu ABSTRACT EFFECTIVENESS OF MANAGER EDUCATION PROGRAM PREPARED FOR MIDDLE MANAGER WORKING ON ORGANIZATIONS OF PROVINCE OF GENERAL DIRECTORATE OF YOUTH AND SPORT Yûktaşır Bekir Ph. D. Educational Administration and Supervision Superviser : Associated Prof. Dr. Mehmet Durdu KARSLI August 2000,211 pages The purpose of this study was to examine the degree of effectiveness of manager education program prepared for assistant manager of sports department working in organization of province of General Directorate of Youth And Sport. The other aim of this study was to determine the ideas of assistant managers of sports department about the organization's health, climate, total quality management, the situation of manager in organization and administrative ethics in their organizations. The population of this experimental research included 8 1 assistant managers of city sports department and 31 of them were included as a sample. In this study the effectiveness of 60 hours educational program which was administered to the asisstant mangers of sports department was examined. Data was gathered byIV questionnaries, interviews, observations and work-shops. And the data was analysed by using qualitative (descriptive analysis) and quantitative (means, standard deviation, t-test and one way anova) statistical techniques. According to the findings, the results of the study were as follows: The qualitative and quantitative analysis showed paralel results about effectiveness of educational program. Applied educational program was effective on the dimensions of organizational culture-vision, new management approach, leadership, cooparation-communi cation- motivations in general. However the results revealed that the educational program was not sufficiently effective on administrative ethics and decision making dimensions. Outline of educational program, time of educational program, teaching techniques, environments of educational program and posivite expectations of assistant managers of sports department were the reasons of this improvements. The results of work-shop activities indicated that organizational health of General Directorate of Youth and Sports Organizations was not good. Total quality management was not properly applied in organizations of General Directorate of Youth and Sport. Subjects said that management ethics rules were not applied sufficiently in their organizations. They described their organizational climate as cold, authratic and hard. In addition, work-shop activities on leadership revealed that leadership quality of manager in the organizations of General Directorate of Youth and Sports was adequate. In the same activity, the subjects indicated that politics was a major factor in assignments and promotion. It was also found that educational opportunities were not enough within their organizations.During the educational program the interviews with assistant managers of sports department showed that they liked the educational program in the study. Further they indicated that it was useful, interesting and educational. After the educational program, they implied greater expectations of promotions. They expressed that they could apply what they learned throughout the educational program. If they were given permission from the top level management. Observation of the subjects showed that they actively participaced and communicated with instructors and colleagues during the activities. Also there were interaction between instructors and subjects. The evaluation of the subjects about the educational program indicated that they had learnt lots of new knowledge through education program which was found benefical and successful.