Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi yoğun bakım ünitesi hasta yatış-çıkışı, il dışı sevk ve akılcı yatak kullanım süreçlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Bolu Abant Izzet Baysal University intensive care unit patient admission-departure, out-of-city referral and rational bed use processes
- Tez No: 633407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKCAN AKKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Intensive Care, Intensive Care Units, Health System
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Yoğun Bakım Üniteleri (YBÜ), tüm kritik hastalara sağladıkları hayatı destek nedeniyle sağlık bakımında büyük önem taşımaktadır. Hastalara 24 saat destek veren bu birimler, gelişmiş teknolojik altyapıların yanı sıra multidisipliner yaklaşımların yoğun olarak kullanıldığı alanlardır. Bu tez çalışmasının amacı, YBÜ'sine hastaların yatış ve çıkış süreçlerinin, tıbbi branş endikasyonlar ve il içi ve dışı sevkler yönünden incelenmesidir. Çalışma bir retrospektif arşiv taramasıdır, bu kapsamda 04.06.2019 ile 31.10.2019 tarihleri arasında toplam 260 hasta formu tespit edilerek incelenmiştir. hastaların demografik verileri, yatış-çıkış süreçleri incelenmiş ve daha sonra yapılan sevkler değerlendirilmiştir. YBÜ'nin akılcı kullanım sonucu sadece üç hastanın 01.07.2019 ile 31.10.2019 zaman diliminde yoğun bakımda yer olmaması nedeniyle üç yoğun bakım endikasyonu konan hastanın il dışına sevki gerekirken aynı süreçte YBÜ 'e on bir hasta il dışından kabul edilmiştir. (İl iç/dış sevk oranı?)
Özet (Çeviri)
SUMMARY Intensive Care Units (ICU) have great importance within the health system since they provide vital support to all critical patients. These units, which support patients 24/7, are the places where multidisciplinary approaches are used extensively as well as the advanced technological infrastructures. The aim of this study is to examine the patients in the ICU and to evaluate patient transfers. Within the scope of the study, 260 patient forms of 04.06.2019-31.10.2019 were determined and examined. First, the general characteristics of the patients were examined and then the transfers were evaluated. The results revealed that there is no relation between age-gender and hospitalization-the duration of death. A significant relationship was determined between the research, death and hospitalization time. Also, the APACHE-II score has been found to be related with both death and length of stay. The additional disease and APACHE-II score were among the factors impacting the hospitalization duration. The services which transferred the patient has the biggest impact on the patient's mortality. As a result of rational use of ICU, only three patients were transferred within this time frame.and APACHE-II score were among the factors impacting the hospitalization duration.