Diyarbakır Müzesi'nden bir grup metal kandil
A group of metal lamps from Diyarbakır Museum
- Tez No: 633461
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL COŞKUN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kandil, Aydınlatma, Metal, Diyarbakır Müzesi, Oil Lamp, Illumination, Metal, Diyarbakır Museum
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada Diyarbakır Müzesi'nde yer alan, farklı zamanlarda müsadere ve satın alma yolu gibi çeşitli yollar ile müzeye kazandırılan toplam 19 adet metal kandil ele alınmıştır. İlk bölümde, Diyarbakır tarihi coğrafyası, Diyarbakır Müze kompleksi tarihçesi ve Antik Çağlarda Aydınlatma Araçlarının tarihsel gelişimi hakkında bilgi verildikten sonra ikinci bölümde, kandil tanımı, bölümleri, yapım teknikleri konularına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise tezin ana konusunu oluşturan Diyarbakır Müzesi'ndeki Bir Grup Metal Kandil' in burun ve gövde formları esas alınarak gruplamaya gidilmiş, bu gruplama neticesinde 'Tek Burunlu Metal Kandiller' ve 'Çok Burunlu Metal Kandiller' olmak üzere iki ana başlık belirlenmiştir. Sonrasında temel ayırt edici unsur olan gövde formlarına göre alt tipler oluşturulup, Tek Burunlu Metal Kandiller kendi içerisinde 'İnsan Başı Gövdeli Metal Kandiller', 'Yuvarlak Gövdeli Metal Kandiller', 'Oval Gövdeli Metal Kandiller' olmak üzere üç gruba, Çok Burunlu Metal Kandiller de kendi içerisinde 'Çok Burunlu Yuvarlak Gövdeli Metal Kandiller', 'Çok Burunlu Üçgen Gövdeli Metal Kandiller' olarak iki gruba ayrılıpbronz malzemeden döküm tekniği ile yapılan 19 adet kandil için toplam 5 tip belirlenmiştir. Son olarak, Türkiye ve Dünya Müzelerinde yer alan çeşitli kandil katalogları incelenip söz konusu malzeme ve formlara sahip kandiller için detaylı literatür taraması da yapıldıktan sonra çalışmayı oluşturan kandillerin benzerleri bulunarak analojiler yapılıp tasnif ve tarihlemeye gidilmiştir. Fotoğraf belgelemeleri ve dijital çizimleri teze aktarılan kandiller için katalog oluşturulup çalışmaya eklemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a total of 19 metal oil lamps in Diyarbakır Museum, which were brought to the museum through confiscation and purchasing at different times, were discussed. In the first place, information about the historical geography of Diyarbakır, complex area of Diyarbakır Museum and the historical development of illumination tools -starting from the ancient times- was given and the definition and sections of oil lamp and oil lamp making techniques were discussed. Then, a typology was created for the oil lamps discussed in our study, and they were grouped based on their body and nose forms. Firstly, two main groups were identified as 'Single Nose Metal Oil Lamps' and 'Multi-Nose Metal Oil Lamps' considering the number of noses. Subtypes were created according to the body forms as the main distinguishing element. Single Nose Metal Oil Lamps were divided into three groups as 'Metal Oil Lamps with Human Head Body', 'Metal Oil Lamps with Round Body' and 'Metal Oil Lamps with Oval Body'. The body form was also considered as the determining factor for the Multi-Nose Metal Oil Lamps, and it was divided into two groups as 'Multi-Nose Metal Oil Lamps with Round Body' and 'Multi-Nose Metal Oil Lamps with Triangle Body'. As a result of this grouping, a total of five types were determined and a typology was created for the metal lamps in Diyarbakır Museum. Finally, all of the lamps included in our study were defined in detail. Material and decoration features of the lamps were specified, comparisons and dating of the lamps were made. The study was finalized with the catalog work by adding the drawings made in the digital environment.