KBRN olaylarında müdahil bazı kurum personellerinin konu hakkındaki bilgi, beceri, deneyim ve görüşlerinin derinlemesine mülakat tekniği ile ölçülmesi: Gümüşhane ve Erzurum ili örneği
Measurement of knowledge, skills, experience and opinions about the subject of employees of some institutions that take place in CBRN events, with in-depth interview technique: The case of Gümüşhane and Erzurum provinces
- Tez No: 633480
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: KBRN, KBRN Kurumsal Hazırlık, KBRN Kurumsal Yeterlilik, Nitel Çalışma, NBC, CBRN, Institutional CBRN Preparation, Institutional CBRN Competence, Qualitative Research, NBC
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
KBRN olayları tüm dünyada önemli tehdit unsurlarıdır ve kitlesel çapta ciddi yaralanmalara ve can kayıplarına neden olabilirler. Bu bağlamda yerel düzeyde KBRN olaylarına ilk müdahalenin kamu kuruluşları ve paydaşları tarafından gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Çalışmanın amacı da KBRN olaylarına müdahil olan kurum personellerinin konuyla ilgili bilgi düzeyi, müdahale becerileri, konu hakkındaki tutumları ve herhangi bir KBRN vakasına karşı hazır bulunuşluk düzeylerini, kurumların böyle bir duruma karşı hazırlık düzeylerini ve Gümüşhane ve bağlı olduğu birlik müdürlüğünün bulunduğu il olan Erzurum ilinin böyle bir olayda cevap verebilme yeteneğini kurumlardaki afetler ve KBRN konusunda uzman personellerin gözünden değerlendirmektir. Bu amaçla çalışmanın yapılmasına izin verilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden on farklı kurumun bu konuda gerekli bilgi ve uzmanlığı bulunan katılımcılarıyla görüşmeler yapılmış ve ses kaydı alınmıştır. Görüşmelerde, verilerin toplanması amacıyla oluşturulmuş olan“KBRN Konusunda Bilgi, Beceri, Planlama, Teçhizat, Deneyim ve Tutum İle İlgili Mülakat Soruları”formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler tematik kodlama yoluyla çözümlenmiştir. Görüşmeler sonucunda başlıca olarak Erzurum ve Gümüşhane illerinde bu konuya müdahil olan kurumların çoğunda eğitim, planlama, tatbikatlar, KKD ve ekipmanlar konusunda yetersizliklerin olduğu bulgulanmış, çalışmamızı yürüttüğümüz Gümüşhane ve Erzurum illerinde, bu olaylara müdahil katılımcı kurumların ve personellerinin KBRN hazırlık ve müdahale noktasında birçok konuyu barındıran yetersizliklerinin olduğu ve bu konu üzerine çalışmaların artırılarak yürütülmesi gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
CBRN events are important threats for all over the world and they can cause massive injuries and casualties. In this context, the first response to CBRN events at the local level is expected to be carried out by public institutions and stakeholders. The aim of the study is evaluating the knowledge level, intervention skills, attitudes about the subject of institution personnel involved in CBRN events and their readiness to any CBRN case, the level of preparedness of institutions against such a situation and the ability to respond in such an event of the province of Gümüşhane and the province of Erzurum where the headquarter is located, through the eyes of disasters and CBRN experts in institutions. For this purpose, interviews were conducted with the participants, who had the necessary knowledge and expertise, of the ten different institutions that were permitted to participate in the study and agreed to participate in the study and sound recordings were taken. During the interviews, the form that was created to collect data called“Interview Questions on Knowledge, Skills, Planning, Equipment, Experience and Attitude, About CBRN”was used. The obtained data were analyzed by thematic coding. As a result of the interviews, it was found that most of the institutions involved in this issue in Erzurum and Gümüşhane provinces have insufficient about training, planning, exercises, PPE and equipments and it was observed that, in Gümüşhane and Erzurum , for participating institutions involved in these events and their staffs there are insufficiencies in CBRN preparation and intervention that cover many issues and the works on this issue should be increased and carried out.