Çağdaş Türk resminde metaforik imgelerin yinelenmesi
Repetition of metaphoric images in contemporary Turkish paintings
- Tez No: 633479
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAFİZE PEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İmge, İmge Tekrarı, Metafor, Resim sanatı, Art Of Paint, Metaphor, Imagery, Image Repetition
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın konusu; zihindeki bazı etkileşimlerle oluşan imge olgusu ve imgelerin yansıtıldığı formların yan anlamlar(metaforlar) yardımıyla anlatılması, birden çok tekrar etme eylemi üzerinden ele alınmıştır. Sanatçı, yaşamında bazen bir detaydan, bir andan ya da bir nesneden etkilenerek ona yeni anlamlar yüklemektedir. Bu anlamların Batı Sanatında ve Türk resmindeki örnekleri incelenerek, kültürler arası farklılıkların değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmada, metafor, imge, alegori, simge, metaforik imge yinelemesi kavramlarını ortaya koymak, resim tarihinde metaforik imge yineleme örneklerini belirlemek, çağdaş Türk resminde eserlerde metaforik imge yinelemesi kullanan sanatçıları tespit etmek ve eserlerini analiz ederek değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmada literatür taraması, gözlem ve görüşme araçları kullanılmıştır. Bulgular bölümünde bir formu birden fazla eserinde tekrar ederek, ona metaforik anlamlar yükleyen ve bunu eserlerinde bir araç olarak kullanan sanatçıların eserlerine yer verilmiştir. Çağdaş Türk resminde önemli yere sahip olan sanatçılardan Ahmet Yeşil, Neşe Erdok, Kadir Şişginoğlu, Ekrem Kahraman, Neşet Günal, Aydın Ayan, Muzaffer Akyol ve Ahmet Dalkıran'ın seçilen üçer resmi analiz edilmiştir. Bu eserlerdeki tekrar eden imgelerin altında yatan metaforlar araştırılmıştır. Son bölümde ise analizler başlığı altında Burcu Göçmenoğlu'nun bu eğilimde yapmış olduğu resimler ön yapı ve arka yapı bakımından incelenmiştir. Yüksek Lisans Tezi kapsamında elde edilen bilgilerin sonucunda söz konusu olan ressamların eserleri değerlendirilmiştir ve her biri kendi dilinde oluşturduğu metaforik imgeleri tekrarlayarak özgün bir yoruma ulaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Subject of this research; images of the image formed by some interactions of the mind and the forms in which images are reflected on the side explaining with the help of meanings. By examining the examples of these meanings in Turkish paintings and Western Art, evaluation of the differences between the cultures has been made. It's been discussed in multiple repetitive actions that the Artist has added new meanings, sometimes a detail of life or a moment or impression of the object. In this context some of the Artists who have an important place in Turkish painting; Ahmet Yeşil, Neşe Erdok, Kadir Şişginoğlu, Neşet Günal, Ekrem Kahraman, Ahmet Dalkıran, Aydın Ayan and Muzaffer Akyol use the effects of recurring images in the analysis of three works which have been researched. This reasearch has been aimed at Metaphorically, Imagery, Allegorically, Symbolically and Metaphoric Imagery is used to introduce the concepts of repetition, identify samples of metaphorical image in the history of painting and repetitions of metaphoric images in contemporary Turkish painting works. İn the last section the paintings made by Burcu Göçmenoğlu are examined in both technical terms such as composition, color and material use, as well as context and concept. As a result of the information obtained within the scope of the master, the connotations of the images repeated by the painters in question were discussed and evaluated. It has been seen that it has reached an original interpretation by repeating the metaphoric images to which it has created it's own language.