Geri Dön

Benign ve malign nodüler tiroid hastalıklarında metabolik sendrom ve bileşenlerinin değerlendirilmesi

Evaluation of metabolic syndrome and its components in benign and malign nodular thyroid diseases

  1. Tez No: 633536
  2. Yazar: SEVİNÇ CAN SANDIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. ASLI NAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 54

Özet

Metabolik Sendrom (MetS) insülin direncinin belirgin rol oynadığı ve metabolik anormalliklerin kümelendiği bir tablodur. Önceki çalışmalarda insülin direnci (İD) olan hastalarda tiroid hacmi ve nodül prevelansının artmış olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada benign ve malign nodüler tiroid hastalığı olanlarda metabolik sendrom ve bileşenlerini değerlendirmeyi amaçladık. Dörtyüzotuz ötiroid benign nodüler ve 370 ötiroid malign nodüler tiroid hastalığı olan toplam 800 hasta metabolik sendrom ve bileşenleri yönünden incelendi. MetS parametrelerinin yanı sıra insülin düzeyleri ve homeostasis model assessment- IR (HOMA-IR) ile hesaplanan İD seviyeleri değerlendirildi. Çalışmaya alınan 800 hastanın %59,8'inde metabolik sendrom saptandı. Benign ve malign nodüler tiroid hastalığı olan gruplar arasında metabolik sendrom sıklığı açısından anlamlı fark saptanmadı (benign nodüler grupta % 61,4, malign nodüler grupta % 57,8, p>0,05). Metabolik sendrom bileşenleri incelendiğinde en çok yüksek bel çevresi değeri (%65), ikinci sıklıkta düşük HDL kolesterol düzeyi (%64,8) ve en az da yüksek kan şekeri değeri (%30,8) olduğu saptandı. Benign ve malign nodüler tiroid hastaları ayrı ayrı incelendiklerinde ise benign grubun MetS bileşen dağılımı genel ortalama ile benzer sıklıkta olup, malign grubun MetS bileşen dağılımında en sık düşük HDL kolesterol düzeyi (%71,9), en az ise kan basıncı yüksekliği (%26,2) olduğu bulundu. Benign ve malign nodüler tiroid hastaları arasında insülin düzeyleri ve insülin direnci açısından anlamlı fark saptanmadı. Sonuçlar nodüler tiroid patolojisi olan hastaların, benign veya malign nodüler tiroid hastalığı olmayanlara göre anlamlı olarak artmış metabolik sendrom prevalansına sahip olduklarını göstermektedir. Bizim verilerimiz nodül formasyonu için insülin direncinin bağımsız bir risk faktörü olduğunu ancak benign ve malign noduler gruplar arasında MetS bileşen dağılımı açısından fark olmadığını göstermektedir.

Özet (Çeviri)

The metabolic syndrome (MetS) is a condition with a group of metabolic abnormalities where insulin resistance (IR) plays a major role. Previous studies have shown that in patients with insulin resistance, the thyroid volume and nodule prevalence was increased. The aim of our study is to evaluate the metabolic syndrome and its components in patients with benign and malignant nodular thyroid disease. A total of 800 patients (430 euthyroid benign nodular and 370 euthyroid malignant nodular thyroid diseased) were analyzed for metabolic syndrome and its components. Serum insulin levels and the level of IR, estimated by the HOMA-IR (homeostasis model assessment- IR), as well as other MetS parameters were evaluated. Metabolic syndrome was detected in 59 percent of 800 patients. There was no significant difference between benign and malignant thyroid nodular disease groups related to prevalence of the metabolic syndrome (61.4% in benign nodular group, 57.8% in malignant nodular group, p>0,05). Metabolic syndrome components were analysed and determined that the most common component was abdominal obesity (65%), followed by low HDL-C level (64.8%), and high blood glucose level (30.8%). When patients with benign and malignant thyroid nodular disease were evaluated separately, the occurrence of the MetS components were found in similar frequency in the benign group compared to the overall average. In malignant group, it was determined that the low HDL-C level was the most common and the high blood pressure was the least commonly seen component. There was no significant difference between benign and malignant thyroid nodular disease groups in terms of insulin levels and insulin resistance. The results suggest that patients with benign or malignant thyroid nodular disease have significantly increased metabolic syndrome prevalence compared to patients without benign or malignant thyroid nodular disease. Our data provides evidence that IR is an independent risk factor for nodule formation, however there is no significant difference between benign and malignant thyroid nodular disease in terms of MetS component distribution.

Benzer Tezler

  1. Nodüler guatr ve otoimmün troid hastalıklarında benign meme patolojileri sıklığı

    Prevalence of Benign Breast Diseases in Nodular Goiter and Autoimmune Thyroid Diseases

    TEKİN GÜNEY

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıBaşkent Üniversitesi

    İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALPTEKİN GÜRSOY

  2. Tiroid dışı bir nedenle çekilen 18-F-FDG PET/BT'de saptanan tiroid tutulumlarının klinik öneminin değerlendirilmesi

    Evaluation of the clinical significance of the thyroid uptake identified by 18-F-fluoro-deoxy glucose positron emission tomography/ computed tomography for non-thyroidal illness

    NAZİYET KÖSE

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıAnkara Üniversitesi

    İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MURAT FAİK ERDOĞAN

  3. Makine öğrenmesi algoritmaları ile tiroit kanseri teşhisi

    Diagnosis of thyroid cancer with machine learning algorithms

    İREM TURAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Üniversitesi

    Sayısal Yöntemler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÇİĞDEM ARICIGİL ÇİLAN

  4. Nodüler tiroid hastalıklarında US, sintigrafi ve İİAB sonuçlarının karşılaştırılması

    Başlık çevirisi yok

    FAHRİ ÇİRİŞ

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Radyoloji ve Nükleer TıpAtatürk Üniversitesi

    Radyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. ZEKİ BAKIR

  5. Tiroidin bening ve malign hastalıklarında östrojen ve progesteron reseptörleri

    Estrogen and progesterone receptors in bening and malignant thyroid diseases.

    MEHMET ALİ ÇAPARLAR

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Genel CerrahiYüzüncü Yıl Üniversitesi

    Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ÇETİN KOTAN