Nodüler tiroid hastalıklarında US, sintigrafi ve İİAB sonuçlarının karşılaştırılması
- Tez No: 102734
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ BAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, nodülleri, İİAB, ultrasonografı, sintigrafî, Thyroid, nodules, FNAB, Ultrasonography, scinticraphy
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Nodüler tiroid hastalıklarına bölgemizde sık rastlanılmaktadır ve klinik problem oluşturmaktadır. Tiroid glandında bir nodul tesbit edildiğinde ise esas problem nodulun malign veya bening olup olmadığını kanıtlamaktır. Nodulun karakterizasyonunu belirlemede günümüzde kullanılan başlıca tanı metodlan ultrasonografı (US), sintigrafî ve ince iğne aspirasyon biopsisi (ÎİAB) ile sitolojik incelemedir. Çalışmamızda bu üç tanı metodunun yeterliliklerini ve limitasyonlanm değerlendirdik. Bu çalışmada Şubat-2000 ile Ocak 2001 tarihleri arasında tiroid patolojisi nedeniyle hastahanemize başvuran hastalardan 67 hasta US incelemeye alındı. Bu hastalardan 5'inde gland US'de normaldi. 7 hastada diffüz guatr, 55 hastada nodüler guatr izlendi. Nodüler guatr izlenen 55 hastaya ek olarak sintigrafî ve 54 hastaya US eşliğinde İIAB yapıldı ve bu tetkiklerin malign nodülleri belirlemedeki yeterlilikleri karşılaştırıldı. Çalışmamızda 2 soliter nodülde (%18.18) ve multinodüler guatrlı 2 hastada(%4.54) malignite tesbit ettik. Bu üç tanı metodunun sonuçlan birbiri ile uyumlu bulundu. US tiroid patolojilerini tesbit etmede, malignite riski taşıyan bireylerin ve öpere edilen olgularda nüks durumunun takibinde altın standart bir role sahiptir ancak spesifıtesi nisbeten düşük bir metodtur. Ultrasonografîk ve sintigrafik olarak malign lezyonlan tesbit etmede kesin kriterler mevcut değildir. Ancak US ve sintigrafik olarak olası malign kriterler mevcut olduğunda daha doğru ve kesin sonuç için US eşliğinde İİAB yapılmalıdır. İİAB, preoperatif evrede kesin tanı amacı ile yapılması gereken, yüksek sensitivite, spesifıte ve doğruluk oranlarına sahip, ucuz, kolay, minimal invaziv ve operasyon endikasyonunu belirleyen son aşama tanı metodudur. İİAB'nin US eşliğinde yapılması yetersiz materyal oranını ve yalancı negatiflik oranını azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY Nodular thyroid diseases are frequently seen in our region and constitute a clinical problem. The main problem, when a nodule is dedected in thyroid gland, is whether the nodule is malign or benign. The major diagnostic methods in determining the characterization of a nodule are ultrasonography (US), scinticraphy and cytological examination with fine-needle aspiration biopsy (FNAB). In this study, we evaluated the efficiencies and limitations of these three diagnostic methods. 67 patients admitting to our hospital due to thyroid pathology between Feb-2000 and Jan-2001 were taken to US examination. US was normal in 5 of the patients. Diffuse and noduler goiter was detected in 7 and 55 patients, respectively. Scinticraphic examination was also done in 55 patients with nodular goiter and FNAB was performed in 54 of 55 patients and the techniques were compared with respect to identification of malignant nodules. In this study, we detected malignancy in 2 solitary nodule (18 %) and in 2 multinoduler goiter (4.54%). The results of these three diagnostic methods are in agreement. US is a golden standard in the detection of thyroid pathologies and in the follow-up of patients with malignancy risk and recurrence in operated cases, but it has a relatively low specificity. There are no net criteria on the detection of malignant lesions ultrasonographicaly and scinticraphycaly. US -guided FNAB should be performed for more accurate and precise result when US or scinticraphic malignancy criteria are present. FNAB is a sensitive, spesific and accurate technique for the net diagnosis at preoperative period. It is a cheap, easy, minimaly invasive and is a end-stage test for determining the indication of surgery. When FNAB is done with the guidance of US obtaining inefficient material and false positivity rate decrease.