Çimento üretim sektöründe ISO 14001 çevre yönetim sisteminin enerji kazanımı ve iklim değişikliği üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determining the effects of ISO 14001 environmental management system on energy gain and climate change in cement production sector
  1. Tez No: 633559
  2. Yazar: ŞEYDA YAĞMUR GEYİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Yönetim Sistemi, Çimento, Enerji, Çevre, İklim Değişikliği, Environmental Management System, Cement, Energy, Environment, ClimateChange
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma üç aşamalı olarak yürütülmüştür. İlk aşamada, çimento sektöründe faaliyet gösteren bir endüstriyel kuruluşta ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kurulmuş ve uygulamaya geçirilmiştir. İkinci aşamada, ISO 14001 yönetim sisteminin kuruluşun enerji tüketimi ve emisyon salınımında nasıl bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Son olarak ise ISO 14001 uygulanması sonucu elde edilen veriler ile kuruluşun enerji kazanımı ve iklim değişikliğine katkısı ortaya konulmuştur. ISO 14001 kurulumu ve uygulanması amacıyla bir ekip ve bir plan oluşturulmuş, çalışmalar bu plan çerçevesinde yürütülmüştür. ISO 14001 yönetim sistemine enerji tüketimleri ve emisyon salınımlarının eklenmesi ile yanma emisyonlarının 6811,87 ton CO2 azaldığı hesaplanmıştır ve tesiste kurulu elektrik üretim kapasitesi 9,9 MWh olması planlanan WHR projesi başlamıştır. CO2 tasarrufuna ek olarak, fosil yakıt kazancı elde edilerekte doğal kaynakların verimli kullanımına katkı sağlanmıştır. Çimento endüstrisinde, üretim sürecinde ön ısıtıcının ve soğutucudan çıkan ısının ve atık malzemelerin geri kazanımı ile enerjiden büyük oranda tasarruf edilebileceği bu çalışmada ortaya konulmuştur. Enerji verimliliğinin iyileştirilmesinin, elektrik ve yakıt tüketiminden kaynaklı CO2 salınımını azalttığı tespit edilmiştir. Kurulan yönetim sistemi ile tesis bünyesinde proaktif çevre kültürü oluşturulmaya başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is done in three stages. In the first stage, ISO 14001 in an industrial enterprise operating in the cement sector. In the second stage, it has been determined how the organization has an impact on the energy consumption and usage emission in the ISO 14001 management system. Finally, the organization's contribution to energy gain and climate change has been demonstrated with the objectives obtained as a result of ISO 14001 implementation. A team and a plan were created in the ISO 14001 installation and work, and this work was planned. At the beginning of the WHR project, which is calculated to reduce 6811.87 tons of CO2 by adding energy consumption and other emissions and combustion uses in the ISO 14001 management system and is planned to be 9.9 MWh under the installed electricity generation at the facility. In addition to CO2 savings, natural resources are provided to be efficient when fossil fuel gain is achieved. It is therefore demonstrated in the cement industry that energy can be saved to a large extent by the recovery of pre-heater and heat and waste materials from the coolant. It will be determined that improving energy efficiency reduces the CO2 emission utilizing electricity and fuel consumption. With the established management system, it has not begun to create a proactive environmental culture within the facility.