Çilekte farklı sulama düzeyleri ve absisik asit uygulamalarının verim ve morfo-fizyoloji üzerine etkileri
The effects of different irrigation levels and absicic acid applications on yield and morfo-physiology
- Tez No: 633576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAK KAPUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yaprak alanı, Verim, Eko-Fizyolojik ölçümler, Pomolojik analizler, Rubygem, Leaf area, Yield, Eco-Physiological measurements, Pomological analyzes, Rubygem
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez çalışması, dört farklı sulama rejimi (IR125, IR100, IR75 ve IR50) ve Absisik Asit uygulamasının (ABA kullanımı ve kontrolü), Rubygem çilek çeşidinin bazı pomolojik özellikler (SÇKM, meyve et sertliği, meyve ağırlığı, pH, renk özellikleri), yaprak alanı, gövde sayısı, meyve sayısı, bitki başına verim, meyvede bitki besin elementi analizleri ve Eko-Fizyolojik özellikleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla İspanyol tipi yüksek tünel koşulları altında yürütülmüştür. ABA, 20 μmol L-1 olarak yapraktan Mart ayından Mayıs ayına kadar üç kez uygulanmıştır. Deneme başlangıcından sonuna kadar, IR125, IR100, IR75 ve IR50 uygulamalarına sırasıyla toplam 712, 575, 438 ve 301 mm sulama suyu uygulanmıştır. Artan sulama suyu miktarı ile çilek verimindeki artışa ek olarak, ortalama meyve ağırlığı da 16.9 g'dan (IR50) 27.6 g'a (IR125) önemli ölçüde artmıştır. ABA uygulamaları da %6 artarak meyve ağırlığını olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Beklendiği gibi, toplam Suda Çözünebilir Kuru Madde Miktarı (SÇKM) miktarı azalan sulama suyu ile önemli ölçüde artmıştır. ABA uygulamasının SÇKM üzerinde olumlu etki yaptığı belirlenmiş ve değer %7.8 ile %8.4 arasında değişmiştir. Sulama seviyeleri ve ABA uygulamasının meyve sertliği üzerindeki etkisi önemsiz olsa bile, artan sulama suyu ve ABA'nın meyvenin sertliği üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, meyve suyunun pH'sı sulama suyunun yükselmesiyle azalmış ve ABA'nın pH üzerinde önemli bir etkisi tespit edilmemiştir. Sonuç olarak, ABA uygulaması ile IR100 pomolojik faktörlerin en etkili tarımsal uygulama olduğu ifade edilebilir. Ancak, üreticiye sunulabilmesi için bu kararı ekonomik olarak değerlendirmek te önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of four different irrigation regimes (IR125, IR100, IR75 and IR50) and Absisic Acid application (ABA use and control) on some pumological characteristics (TSS, fruit meat hardness, fruit weight, pH, color properties), leaf area, number of stems, number of fruits, yield per plant, plant nutrient analysis in fruits and EcoPhysiological characteristics of strawberries were investigated under long Spanish tunnels. ABA, was applied three times starting from March to May via foliar application, as 20 μmol L-1. From the beginning of the treatment to the end of the experiment, a total of 712, 575, 438 and 301 mm of water were applied to treatments IR125, IR100, IR75 and IR50 respectively. In addition to the increase in the yield of strawberry with increasing amount of irrigation water, the average fruit weight also increased significantly from 16.9 (IR50) to 27.6 g (IR125). ABA applications have also increased by 6% and determined that they have a positive effect on fruit weight. As expected, the amount of Total Soluble Solid (TSS) has increased significantly with reduced irrigation water. ABA application has determined that it has a positive effect on TSS and the value ranged from 7.8 to 8.4%. Even if the effect of irrigation levels and ABA aplication on the fruit hardness is insignificant, it is determined that the increasing irrigation water and ABA has a positive effect on the hardness of the fruit. Furthermore, the pH of the fruit juice decreased with the rise of the irrigation water and no significant effect of ABA were detected on pH. Consequently, the most effective agricultural application with consedering pomological factors IR100 with ABA aplication is quite accepteble. However, it is important to evaluate this judgment economically in order to be offered to the producer.