Sosyoloji kuramlarında sembol dil ve anlam
Symbol language and meaning in sociology theories
- Tez No: 633699
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEVLÜT CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyoloji, Sembol, Dil, Anlam, Yapı, Sociology, Symbol, Language, Meaning, Scructure
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Sosyoloji kuramları içerisinde sembolik etkileşimcilik, yapısalcılık, post yapısalcılık ve fenemenolojik yaklaşımlar dil, sembol ve anlam üzerinde durmuşlardır. Ancak hepsinin dil, sembol ve anlamdan anladıkları şeyler farklıdır. Hatta sembol kelimesinin tanımında bile sosyolojide bir ittifak yoktur. Sosyoloji ve dilbilimlerinde farklı şekillerde açıklanan sembolün tüm işaretler, dil, dil içerisindeki mecazlar ve simge gibi farklı anlamları vardır. Bu nedenle çalışmada anlam kargaşasını önlemek için öncelikle sembol kelimesinin anlamı çalışılmıştır. Bu tez bir literatür çalışmasıdır. Bu nedenle sembolik etkileşimcilik, yapısalcılık, post yapısalcılık ve fenemenolojik yaklaşımlar, öncelikle asıl kaynaklarından ve onlar üzerine yapılan çalışmalardan yararlanarak incelenmiştir. Sembolü yaklaşımının merkezine koyan sembolik etkileşimciliğin simge ve türevlerine yaklaşımı ele alınmıştır. Sembolik etkileşimcilere göre pek çok çeşidi olan sembolün en önemlisi dildir. Yapısalcılık da tam bu noktada başlamaktadır. Yapısalcılık, toplum analizlerinde yapılarla özellikle de dil ve dilbilimsel yapılarla ilgilenir. Bu nedenle sosyoloji içerisinde dil ve dilbilimsel yapılara öncelik veren kurama yapısalcılık denir. Dil, sembolik etkileşimcilikte bir sembol olarak, yapısalcılıkta ise bir yapı olarak önemli bir yere sahiptir. Post yapısalcılık ise yapısalcılıktan farklı olarak, yapı ve yapının bireyler üzerindeki etkisi üzerinde durmuştur. Fenomenolojik yaklaşımlara göre de sembol ve dilden ziyade gerçeklik ve anlam daha önemlidir. Gerçeklik, bireylerin algılamalarından oluşan bir anlamlandırmadır. Asıl önemli olan dış dünyanın gerçekliği değil, bireylerin dış dünyayı akıl ve duyularla anlamlandırma işidir. Bu görüşüyle Fenomenoloji pozitivizmin tek ve yegane gerçek görüşüne karşı çıkar. Bu çalışmadayukarıda zikredilen başlıca sosyoloji kuramlarının, sembol, dil ve anlama yaklaşımları ele alınmış, aralarındaki benzerlik ve farklar karşılaştırmalı olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the theories of sociology, symbolic interactionism, structuralism, post structuralism and phenomenological approaches have focused on language, symbol and meaning. But what they all understand from language, symbol and meaning is different. Even in the definition of the word symbol, there is no alliance in sociology. The symbol described in different ways in sociology and linguistics has different meanings, such as all signs, language, metaphors within language, and symbols. Therefore, the study primarily studied the meaning of the word symbol to avoid meaning confusion. This thesis is a literature study. Therefore, symbolic interactionism, structuralism, post structuralism, and phenomenological approaches have been studied primarily by leveraging their original sources and studies on them. His approach to symbols and derivatives of symbolic interactionism, which puts the symbol at the center of his approach, has been taken. According to symbolic interactors, the most important of the symbol, which has many varieties, is the language. This is where structuralism begins. Structuralism deals with structures in the analysis of society, particularly linguistic and linguistic structures. This is why it is called structuralism that gives priority to linguistic and linguistic structures within sociology. Language has an important place in symbolic interactionism as a symbol and in structuralism as a structure. Post structuralism, on the other hand, has focused on structure and the impact of structure on individuals, unlike structuralism. According to phenomenological approaches, reality and meaning are more important than symbols and language. Reality is semantics of individuals' perceptions. It is not the reality of the outside world that matters, but the work of individuals to make sense of the outside world through reason and senses. With this view, phenomenology opposes the one and only true view of positivism. In this study, the main theories of sociology mentioned above, symbols, language and understanding approaches were discussed and the similarities and differences between them were presented comparatively.