Çevresel örneklerde bakır (II)'nin doğru ve duyar tayini için yeni bir yaklaşım
A new approach for accurate and sensitive determination of copper (II) in environmental samples
- Tez No: 633776
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bakır, Mikroekstraksiyon, Supramoleküler Çözücüler, Çevresel Örnekler, Ayırma-Zenginleştirme, Mikro Örneklemeli Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrometri, Copper, Microextraction, Supramolecular Solvents, Environmental Samples, Separation-Preconcentration, Micro Sampling Flame Atomic Absorption Spectrometry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tez çalışmasında Cu (II) iyonlarının bazı çevresel örneklerden ayrılması-zenginleştirilmesi için supramoleküler çözücü bazlı bir sıvı faz mikroekstraksiyon yöntemi geliştirilmiştir. Supramoleküler çözücüyü elde etmek için dekanoik asit ve tetrahidrofuran kullanılmıştır. Mikroekstraksiyon sonrası bakır derişimi ölçümleri mikro örneklemeli alevli atomik absorpsiyon spektrometresinde gerçekleştirilmiştir. Yöntemin geri kazanma verimi üzerinde etkili olan pH, dekanoik asit miktarı, tetrahidrofuran hacmi, 1-(2-piridilazo)-2-naftol (PAN) miktarı, ultrasonik banyo süresi, santrifüjleme süresi, model çözelti hacmi, matriks etkileri gibi değişkenler optimize edilmiştir. Önerilen supramoleküler esaslı mikroekstraksiyon yönteminin doğruluğu Environment Canada TMDA-53.3 Fortified Water (metal ilavesi yapılmış su) ve Environment Canada TMDA-64.2 Fortified Water (metal ilavesi yapılmış su) sertifikalı referans maddeleri analiz edilerek belirlenmiştir. Önerilen yöntem bazı gerçek örneklerde bulunan eser düzeydeki bakır tayinine başarı ile uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a supramolecular solvent-based liquid phase microextraction method was developed for separation – preconcentration of Cu (II) ions from some environmental samples. Decanoic acid and tetrahydrofuran were used to obtain the supramolecular solvent. Measurements of copper concentrations after microextraction were carried out on microsampling flame atomic absorption spectrometer. Variables such as pH, decanoic acid amount, tetrahydrofuran volume, 1-(2-piridilazo)-2-naftol (PAN) amount, ultrasonic bath time, centrifugation time, model solution volume, matrix effects that are effective on the recovery efficiency of the method have been optimized. The accuracy of the proposed supramolecular-based microextraction method was determined by analyzing Environment Canada TMDA-53.3 Fortified Water (metal added water) and Environment Canada TMDA-64.2 Fortified Water (metal added water) certified reference materials. The proposed method has been successfully applied to trace level copper determination in some real samples.