İnsan kaynakları yöneticilerinin kariyer profilleri ve yetkinlikleri: Konuya ilişkin bir araştırma
Career profiles and competencies of human resources managers: A research on the subject
  1. Tez No: 633895
  2. Yazar: GÜLLER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA AYDINLI KULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Kariyer, Yetkinlik, İnsan Kaynakları Yöneticileri, Human Resources Management, Career, Competence, Human Resources Managers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada insan kaynakları yöneticilerinin kariyer profilleri ve yetkinliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında 20 üst düzey insan kaynakları yöneticisi ile derinlemesine mülakat yapılarak veri toplanmıştır. Çalışmadaki sayfa ve kelime sınırlamasından dolayı araştırmaya katılan insan kaynakları yöneticilerinden yalnızca 4 kişinin kariyer yollarına ilişkin bulgular paylaşılmıştır. Bulguları paylaşılan İK yöneticisi seçiminde ise en kısa kariyer yolu, en uzun kariyer yolu, kariyeri boyunca sadece yerli firmada çalışan, kariyeri boyunca sadece yabancı firmada çalışan dört birey tercih edilmiştir. Ayrıca bu bireylerin en az 5 yıllık iş deneyimine sahip, müdür ve üstü pozisyonlarda çalıştığı gözlenmiştir. Katılımcılar ile yapılan, derinlemesine mülakatta kullanılan araştırma soruları kapsamında katılımcıların demografik özellikleri, kariyerlerine ilişkin bilgiler ve yetkinlikleri ile ilgili bilgiler edinilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda insan kaynakları yöneticilerinin tek bir alan veya tek bir sektörde değil, farklı alan veya sektörlerde de uyum sağladıkları gözlenmiştir. İnsan kaynaklarının birden fazla ağında tecrübe edinmiş, yetkinliklerini geliştirmiş olan yöneticilerin değişime çok daha rahat uyum sağladıkları gözlemlenmiştir. Ayrıca bu yöneticilerin yönettiği kişileri geliştirmeye odaklanan ve şirket içinde katma değer yaratan iş ortakları oldukları da gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the career profile and competencies of human resources managers. Within the scope of the research, data was collected through in-depth interviews with 20 senior human resources managers. Due to the limitation on the number of pages and words in the study, results related to the career paths of only 4 human resources managers participating in the research were included in this study. Amongst those four, each HR manager has something unique to offer: one of them has the least amount, while another has the most amount of experience in the work field, one has only worked in local firms, and another one only worked in multinational companies, given that they all have at least five years of experience as a manager or higher positions. Information about the participants' demographic characteristics, career information and competencies was obtained, as a result of the research questions that were asked in the in-depth interviews. The results have shown that human resources managers adapt not in a single field or a single sector but can also move on to different fields and sectors without major turbulence. It has been observed that managers who have experience in more than one network of human resources and developed their competencies have adapted to change more easily. In addition, it has been observed that these managers are business partners who focus on developing their team, while creating value added within the company.