Başarısız bel cerrahisi sendromunda intradermal lokal anestezik uygulamasının ağrı ve fonksiyonelliğe etkisi
The effect of intradermal local anesthesic injection on pain and functionality in failed back surgery syndrome
- Tez No: 633925
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU GELER KÜLCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Başarısız bel cerrahisi sendromu, lokal anestezik, intradermal enjeksiyon, Failed back surgery syndrome, local anesthetic, intradermal injection
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
AMAÇ: Başarısız bel cerrahisi sendromlu hastalarda rehabilitasyon programına ek olarak uygulanan lokal anestezik enjeksiyonunun ağrı ve fonksiyonelliğe olan etkisini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Prospektif randomize ve tek kör olarak tasarlanan çalışmamızda 18 – 75 yaş arası toplam 80 hasta dahil edildi. Hastalar 2 gruba randomize edildi. İlk gruba (n=40) rehabilitasyon programı, ikinci gruba (n=40) rehabilitasyon programıyla beraber tedavinin başlangıcında, tedavinin 8.gününde ve tedavinin sonunda operasyon skarını ve ağrılı alanları çevreleyecek şekilde intradermal lidokain enjeksiyonu yapıldı. Değerlendirme parametreleri olarak ağrı için VAS, fonksiyonellik ve özürlülük değerlendirmesi için OSWESTRY, depresyon ve anksiyete düzeyleri için HADS, fleksibilite değerlendirmeleri için lateral fleksiyon testi , parmak zemin mesafesi ve modifiye schöber testleri kullanıldı. Hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedaviden 1 ay sonra değerlendirildi. BULGULAR: Tedavi grubundan 31 hasta, kontrol grubundan 35 hasta çalışmayı tamamladı. Olguların yaşları ortalaması 54.2±11.86 idi. Çalışmanın sonucunda her iki grupta da VAS değerlerinde ve OSWESTRY değerlerinde anlamlı derecede düşüş olmakla ve bu düşüş 1 ay sonraki kontrolde de devam etmekte olmakla beraber iki grup arasında anlamlı bir farklılık görülmedi. Kontrol grubunda rehabilitasyon öncesine göre rehabilitasyon sonrası modifiye schöber ve sağ lateral fleksiyon testlerinide istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme görülmüşken enjeksiyon grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir değişim görülmedi. Her iki grupta da HADS skorunda istatistiksel olarak anlamlı bir değişim görülmedi. SONUÇ: Çalışmamız sonucunda BCCS tanılı hastalarda rehabilitasyon programına ek olarak uygulanan intradermal lokal anestezik enjeksiyonunun ağrı ve fonksiyonelliğe ek bir katkı sağlamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
AIM: To investigate the effect of intradermally injected local anesthetic on pain and functionality in failed back surgery syndrome patients. MATERIAL AND METHODS: In this prospective randomized and single-blind study, a total of 80 patients between the ages of 18 and 75 were included. The patients were randomized into 2 groups. Control group (n=40) had rehabilitation program for FBSS. Treatment group (n=40), together with the treatment program, had intradermal lidocaine injection in 1st, 8th and last day of program, surrounding the operation scar and painful areas. Evaluation parameters were VAS for pain, OSWESTRY for functionality and disability assessment, HADS for depression and anxiety levels, lateral flexion test, finger ground distance and modified schöber test for flexibility assessment. Patients were evaluated before treatment, after treatment and 1 month after treatment. RESULT: 31 patients from the treatment group and 35 patients from the control group completed the study. The mean age of the patients was 54.2 ± 11.86. As a result of the study, there was a significant decrease in the VAS values and OSWESTRY values in both groups and this decrease continued in the control after 1 month, but there was no significant difference between the two groups. In the control group, compared to the pre-rehabilitation period, there was a statistically significant improvement in the modified schöber and right lateral flexion tests after rehabilitation, while there was no statistically significant change in the injection group. There was no statistically significant change in HADS score in both groups. CONCLUSION: As a result of our study, we found that intradermal local anesthetic injection applied in addition to the rehabilitation program in patients with FBSS does not contribute to pain and functionality.