Mevcut çürük yapı stoklarında iyileştirme yöntemlerinin incelenmesi
Investigation of improvement methods in existing defective building stocks
  1. Tez No: 633935
  2. Yazar: ALAA ABED AL KAREEM SAFHAN ALRWASHDEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İtme Analizi, Modal Analiz, Perde duvar, Güçlendirme, Sismik Performans, Pushover Analysis, Modal Analysis, Shear Wall, Reinforcement, Seismic Performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Doğrusal olmayan analiz yöntemlerinin yapıların güçlendirilmesindeki kullanımı son yıllarda gittikçe artan bir öneme sahip olmaya başlamıştır. Bu tezin birinci bölümünde belli başlı güçlendirme yöntemleri ayrıntıya girilmeden ana hatlarıyla anlatılmıştır. Daha sonra yangın hasarı almış örnek bir yapının ETABS ile modellemesi yapılmış ve bir yöntem önerilmiştir. Ayrıca SAP2000 kullanılarak sonlu eleman modeli ile bina ayrıntılı olarak analiz edilmiştir. Modal analiz ve itme analizi ile güçlendirme için kullanılan perde duvarların tasarımı yapılmıştır. Yapısal elemanların yangın sonrası yapısal güvenliklerini arttırmak üzere yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Elyaf takviyeli polimer (FRP), mükemmel mukavemet/ ağırlık oranı ve korozyon önleme kabiliyeti sayesinde inşaat mühendisliği uygulamalarında giderek daha fazla kullanılmaktadır. Beton kaplama, çelik kaplama ve elyaf takviyeli polimer (FRP) kaplama ile tamir edilen yangından zarar görmüş RC elemanlarının performansı üzerine mevcut deneysel araştırmalar gözden geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The use of nonlinear analysis methods in strengthening structures has become increasingly important in recent years. In the first part of this thesis, major strengthening methods are outlined without going into detail. Futhermore, a model building with fire damage was modeled with ETABS and a method was proposed. In addition, the building was analyzed in detail using the finite element model using SAP2000. Shear walls used for reinforcement with modal analysis and push analysis were designed. Approaches are needed to increase structural safety of structural members after fire. Fiber reinforced polymer (FRP) is increasingly used in civil engineering applications regarding its excellent strength/weight ratio and anticorrosion ability. Existing experimental research on the performance of fire-damaged RC elements repaired with concrete coating, steel coating and fiber-reinforced polymer (FRP) coating has been reviewed.