Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp anabilim dalında 2016-2018 yılları arasında adli değerlendirmesi yapılan çocuk travma olgularının retrospektif incelenmesi
A retrospective investigation of forensic assessment of child trauma cases in Atatürk University Faculty of Medicine forensic medicine department between 2016 and 2018
  1. Tez No: 633934
  2. Yazar: BÜŞRA BAYDEMİR KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEZİH KÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli tıp, travma, çocuk, Forensic medicine, trauma, children
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çocukluk süreci gelişimin hızlı olması ve bireyin hayatında kalıcı etkiler oluşturması açısından önemlidir. Travmaların önemli bir bölümü çocukluk çağında görülmektedir ve travmalar gelişmekte olan ülkelerde ölüm nedenleri arasında önemli bir orana sahiptir. Bu çalışmada 01 Ocak 2016 - 31 Aralık 2018 tarihleri arasında adli rapor düzenlenen 8246 olgu geriye dönük olarak incelendi. 0-18 yaş grubu içinde olan adli tıbbi değerlendirme yapılan 2038 olgu belirlendi. Bunlar içerisinden travma nedeni ile adli tıbbi değerlendirme yapılan 1663 olgu seçilerek çalışma kapsamında incelendi. Olguların %39.1'inin muayene edilerek rapor düzenlendiği, %60.9'una ise dosya üzerinden adli rapor düzenlendiği, Olguların %72.6'sının (n=1208) erkek, %27.4'ünün (n=455) ise kadın olduğu, 1663 olgunun %85.2'sinin (n=1418) fiziksel travma, %13.2'sinin (n=219) cinsel travma nedeni ile, %1.6 (n=26) olgunun ise zehirlenme nedeni ile gönderildiği saptandı. Fiziksel travma olgularında lezyonların dağılımına bakıldığında %85 izole %15 ise multiple lezyonlar olduğu, izole lezyonların en çok ekstremite ve pelvik bölgede bulunduğu ve lezyonların %92.3'ünde (n=1309) minör yaralanma, %7.7'sinde ise (n=109) ise majör yaralanma olduğu görüldü. Olguların %8.5'inde (n=121) yaşamsal tehlike oluşturan yaralanma bulunduğu ve bu yaralanmaların en çok % 46 ile (n=55) kranial bölgede olduğu, %1.4 olguda ise (n=21) ise duyu organ zaafı ya da yitimi niteliğinde lezyon bulunduğu ve bu olguların önemli bir kısmında (n=14) ekstremite kısalığı, amputasyon veya eklem hareket açıklığı kısıtlılığı gibi ekstremite sorunları olduğu görüldü. Çalışmamızda üç yıllık süreç içerisinde Anabilim Dalımızca adli tıbbi değerlendirmesi yapılan tüm olguların dörtte birini çocuk olgular oluşturmaktadır. Olguların önemli bir kısmı ergenlik döneminde bulunan erkek çocuklardan oluşmaktadır. Çalışmamızda travmaların yaklaşık yarısını darp sonucu ortaya çıkan künt travmalar oluşturmaktadır. Pediatrik yaş grubu adli travmaların önemli bir kısmının da trafik kazası, düşme, yanıklar, zehirlenmeler ve ev kazaları gibi öngörülebilir ve önlenebilirler nedenler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Childhood process is important in terms of rapid development and its permanent effects on the life of the individual. A significant part of the traumas are seen in childhood and it has a significant ratio among the causes of death in developing countries. In this study, 8246 cases with forensic reports between 01 January 2016 and 31 December 2018 were analyzed retrospectively. 2038 cases with forensic medical evaluation were determined in the 0-18 age group. Among these, 1663 cases with forensic medical evaluation due to trauma were selected and examined in the study. 39.1% of the cases were examined and than a report was prepared, 72.6% (n = 1208) of the cases were male and 27.4% (n = 455) were female, It was determined that 85.2% (n = 1418) of 1663 cases were sent due to physical trauma, 13.2% (n = 219) due to sexual trauma and 1.6% (n = 26) due to poisoning. In physical trauma cases ,85% of the lesions are isolated and 15% are multiple. İsolated lesions are found mostly in the extremity and pelvic region. Minor injuries were found in 92.3% (n = 1309) and major injuries were found in 7.7% (n = 109) of these lesions. Life-threatening injury was occurred in 8.5% (n = 121) of the cases and these injuries were most common in the cranial region with 46% (n = 55). it was observed that there was a sensory organ weakness or loss in the 1.4% of the cases (n = 21).Limb problems such as limb shortness, amputation or range of motion limitations were observed in a significant part of these cases (n = 14). Child cases constitute one fourth of all the cases with forensic medical evaluations. A significant part of the cases consist of boys in adolescence. In the study, approximately half of the traumas constitute of blunt traumas that result from an assault. It is seen that a significant part of the pediatric age group forensic traumas are consist of predictable and preventable causes such as traffic accidents, falls, burns, poisonings and home accidents.