Evde sağlık hizmeti için başvuran hastalarda kırılganlık durumunun belirlenmesi
Patients who apply for health service at homedetermining the vulnerability status
  1. Tez No: 633937
  2. Yazar: ZEYNEP ERDEM SANCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Evde sağlık hizmetleri, kırılganlık, Edmonton kırılganlık ölçeği, Home health care, fragility, Edmonton fragility scale
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Rutinde hasta değerlendirme formu ile değerlendirilen hastaların Edmonton Kırılganlık Ölçeği (EKÖ) ile de değerlendirilerek iki test arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Prospektif, gözlemsel çalışmamızda, Evde sağlık hizmeti talebinde bulunan 18 yaş üstü, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın 200 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BYİEAH) Hasta değerlendirme formu ile eş zamanlı olarak EKÖ uygulandı. Kişilerin demografik verileri yanında belirtilen hasta değerlendirme formu ile kırılganlık ölçeği sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen 200 kişinin cinsiyet oranlarına baktığımızda %59'unun (118 kişi) kadın, %41'inin (82 kişi) erkek, yaş ortalamasının 80 olduğunu bulundu. Çalışmamızda hastalar EKÖ ile değerlendirildiğinde olguların %4.5'unun kırılgan olmayan, %6'sının kırılganlık öncesi, %89.5'unun ise kırılgan grupta yer aldığı görüldü. EKÖ puanı ile yaş arasında aynı yönde anlamlı bir ilişki bulundu. (p9 olması durumunda hastaların tam sürekli olarak hizmet alabileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective:It is aimed to examine the relationship between the two tests by evaluating the patients evaluated with the patient evaluation form in the routine with the Edmonton Fragility Scale (SCD). Materials and Methods:In our prospective, observational study, 200 patients over the age of 18, who requested home health care, were included in the study, regardless of gender. Patients were administered ECO simultaneously with the BYİAHAH patient evaluation form. Besides the demographic data of the individuals, the patient assessment form and the fragility scale results were compared. Results: When we look at the sex ratios of 200 people included in the study, we found that 59% (118 people) are women, 41% (82 people) are men and the average age is 80. In our study, when the patients were evaluated with ECO, it was seen that 4.5% of the cases were non-fragile, 6% before fragility and 89.5% were in the fragile group. A significant correlation was found between the scores of the SCD and age. (p 9.