Bir eğitim aile sağlığı merkezine kayıtlı nüfusta aşı reddi ve ilişkili faktörlerin araştırılması
Population vaccine rejected to a educational family health center and investigation of related factors
  1. Tez No: 633938
  2. Yazar: CAN MUGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı Reddi, Sağlık Okuryazarlığı, Stres Termometresi, Bağışıklama, Vaccine Rejection, Health Literacy, Stress Thermometer, Immunization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada Aile Sağlığı Merkezine başvuran hastalarda aşı reddine yol açan bireysel ve toplumsal faktörleri araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ocak 2020 – Nisan 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi' ne bağlı Bağlaraltı Eğitim Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı, Genişletilmiş Ulusal Bağışıklama Programı çerçevesinde uygulanan aşılardan ilk 24 aylık aşı takviminde yer alan bir veya daha fazla aşıyı reddeden ailelerin tamamı dahil edilerek yapıldı. Tıbbi nedenlerle aşı yaptıramayan aileler çalışma dışı bırakıldı. Katılımcılar aşı reddi olan ve olmayan olarak iki gruba ayrıldı ve sosyodemografik veri formu, Avrupa Sağlık Okuryazarlığı Kısa Formu, stres termometresinden oluşan sorular yüz yüze anket tekniği kullanılarak soruldu. Her iki grubun sağlık kayıtları incelenerek hastane başvuru ve antibiyotik kullanım sıklıkları tespit edildi. Bulgular: 44 dört aşı reddi olan ve 44 aşı reddi olmayan katılımcıyla yaptığımız çalışmada her iki grup arasında eğitim durumu, gelir durumu, sigara ve alkol kullanımı açısından istatistiksel bir fark izlenmemiştir. Sağlık okuryazarlığı verileri ortalaması her iki grubun yeterli düzeyde ve birbirine yakın olarak tespit edilmiş ve istatistiksel anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Stres termometresinde kesim noktası 4 olarak alındığında aşı reddi olmayan grubun %79,54' ünün aşı reddi olan grubun ise %61,36' sının bu kesim noktasının üzerinde olduğu izlendi. Her iki grup arasında stres ortalama puanları arasında anlamlı bir fark izlenmemesine karşın aşı reddi olmayan grubun bedensel ve duygusal problemlerinin stres düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Aşı reddi olan grubun gebeliklerinde tetanos ve oral glukoz tolerans testini kontrol grubuna göre daha fazla reddettiği tespit edilmiştir. Her iki grubun sağlık kayıtları incelendiğinde yine aynı şekilde aşı reddi olan grubun sağlık kurumlarına daha az başvurduğu ve daha az antibiyotik kullandığını gözlemledik. Aşı ret nedenlerinde ise katılımcılarımızın %59,09' u aşıyı zararlı bulduğunu, %56,82' i çevresindeki aşı yaptırmayan kişilerden etkilendiğini belirtmiştir. Sonuç: Aşı reddi tek başına ele alınabilecek bir konu değildir süreç aşı reddine gelen kadar pek çok faktör sürece etki etmektedir. Bu faktörlerin doğru tespiti sonrası gerekli adımların atılması aşı reddi ile başlayıp diğer sağlık uygulamalarına sıçrayacak ret kavramının önüne erken dönemde geçmek için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the individual and social factors that lead to vaccine rejection in patients applying to the Family Health Center. Material and Method: This study is one or more of the vaccines in the first 24-month vaccination schedule, which was implemented in the context of the Extended National Immunization Program registered in the Bağlaraltı Education Family Health Center, affiliated with the Health Sciences University Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between January 2020 and April 2020. It was done by including all of the families who refused excess vaccines. Families who could not get vaccinated for medical reasons were excluded from the study. Participants were divided into two groups, with and without vaccine rejection, and questions consisting of sociodemographic data form, European Health Literacy Short Form, and stress thermometer were asked using face-to-face questionnaire technique. The health records of both groups were examined and the frequency of hospital admission and antibiotic use were determined. Results: In our study with 44 participants with four vaccine rejection and 44 without vaccine rejection, no statistical difference was observed between the two groups in terms of educational status, income status, smoking and alcohol use. The average of health literacy data was found to be sufficient and close to each other, and no statistically significant difference was observed. When the stress point was taken as a cut-off point of 4, it was observed that 79.54% of the group without vaccination rejection was 61.36% of the group with vaccine rejection, above this cut point. Although no significant difference was observed between the mean stress scores between the two groups, the physical and emotional problems of the group without vaccination rejection had a significant effect on stress levels. It was found that the vaccine rejected group rejected the tetanus and oral glucose tolerance test more than the control group. When the health records of both groups were examined, we also observed that the group with the vaccine rejection applied less to the health institutions and used less antibiotics. For vaccination reasons, 59.09% of our participants stated that they found the vaccine harmful and 56.82% of them were affected by the people who did not have the vaccine. Conclusion: Vaccine rejection is not an issue that can be handled alone. Many factors affect the process as well as the process. Taking the necessary steps after the correct determination of these factors is important to prevent the rejection concept that will begin with vaccine rejection and jump to other health practices in the early period.