Ratlarda barsak yarası iyileşmesi üzerine bor'un etkisinin araştırılması
Investigation of effects of boron on bowel healing in rats
  1. Tez No: 633954
  2. Yazar: YAKUP ALARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. ZÜLFÜKAR KADİR SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Boraks pentahidrat, Rat, Barsak yara iyileşmesi, Antioksidan Aktivite, borax pentahydrate, rat, bowel wound healing, antioxidant activity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen toplam 38 adet erkek Rat kullanıldı. Ratlar 12 saat aydınlık /12 saat karanlık standart kafeslerde, aynı laboratuvarda barındırıldı. Hayvanlar çalışmadan iki saat öncesine kadar ad libitum rat yemi ile beslendi ve serbest su içmeleri sağlandı.Çalışmada Eti Bor Maden İşletmelerinden alınan Eti Bor 48 (Boraks Pentahidrat) bor bileşiği kullanıldı. Bor 1 (n=7) Grubunda çalışma öncesi 3 gün süre ile 10 mg/kg Bor, serum fizyolojikte sulandırılıp gavaj yoluyla uygulandı. Bor 2 (n=7) Grubunda Çalışma öncesi 7 gün süre ile 10 mg/kg dozda Bor, Bor 1 grubundaki gibi uygulandı. Bor 3 (n=7) Grubunda çalışma öncesi 3 gün süre ile 30 mg/kg Bor, serum fizyolojikte sulandırılıp gavaj yoluyla uygulandı. 0. günde genel anestezi altında laparatomiyle kolona anastomoz yapılıp ve postop 3. güne kadar Bor uygulanmaya devam edildi. Bor 4 (n=7) Grubunda Çalışma öncesi 7 gün süre ile 30 mg/kg dozda Bor, Bor 1 grubundaki gibi uygulandı. 0. günde anastomoz yapılıp ve postop 7. güne kadar bor uygulamasına devam edilerek 7. günde olgular sakrifiye edildi. Kontrol grubunda olgulara hiçbir ilaç uygulanmadı. 0. günde kolon anastomozu yapılarak ve postop. 3. günde (n=5) ve 7. günde (n=5) sakrifiye edildi ve kardiak enjeksiyonla kan örnekleri alındı. Kan Serumunda MPO, IL-1, IL-6, TNF-α, Antioksidan Etkinlik ile Serum Düzeyleri ELİS Yöntemi ile ölçüldü. MDA, NO GSH ve AOA ölçümleri gerçekleştirildi. Olgular Histopatolojik yönden değerlendirildi.Bu çalışmada sırasıyla Bor 1, Bor 2, Bor 3, Bor 4, Kontrol 3 ve Kontrol 7 gruplarında anastomoz hattından alınan doku kesitlerinin histopatolojik inceleme sonuçları sırasıyla İnflamatuar Hücre, Fibroblastik Aktivite, Neovaskülarizasyon ve Kollajen düzeyi olarak verilmiştir. İnflamatuar Hücre ölçüm sonuçları sırasıyla; 2,93±0,41, 3,93±0,41, 3,61±0,55, 3,93±0,41, 1,26±0,41, 1,43±0,51 olarak kaydedildi. Tüm gruplar da elde edilen bulgular istatistiksel olarak karşılaştırıldığında, bor 1 grubu ile bor2, bor3, bor4, kontrol 3 ve kontrol 7 grupları arasında istatistiksel fark vardır (P˂0,05). İnflamatuar hücre sayısı istatistiksel önemi olacak şekilde bor 2, bor 3 ve bor 4 grubunda yüksek bulunmuştur (p˂0,001). IL-1 ölçüm sonuçları sırasıyla; 20,64±2,98, 19,52±1,70, 21,41±2,10, 21,24±1,76, 22,67±1,43, 20,90±2,51 pg/ml olarak kaydedildi. Tüm gruplarda elde edilen bulgular istatistiksel olarak karşılaştırıldığında, gruplar arasında fark yoktur (P˃0,05) IL-6 ölçüm sonuçları sırasıyla; 41,55±8,68, 25,34±5,30, 31,43±3,01, 19,62±3,61, 25,54±4,99, 16,14±2,27 ng/L olarak kaydedildi. Tüm gruplarda elde edilen bulgular istatistiksel olarak karşılaştırıldığında, Bor 1 grubundaki yükseliş Bor 2, Bor 3, Bor 4, Kontrol 3 ve Kontrol 7 günlük grupları ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlıdır (P˂0,05). Bor 3 grubundaki yükseliş, Bor 4, Kontrol 3 ve Kontrol 7 grupları ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak fark vardır (P˂0,05) TNF-α ölçüm sonuçları sırasıyla; 47,12±8,17, 42,66±4,85, 43,46±4,93, 45,36±10,29, 39,82±6,31, 39,22±5,04 ng/ L olarak kaydedildi. Tüm gruplarda elde edilen bulgular istatistiksel olarak karşılaştırıldığında, Gruplar arasında fark yoktur (P˃0,05). AOA ölçüm sonuçları sırasıyla; 7,38±0,64, 8,27±0,57, 9,07±1,16, 9,06±0,86, 10,00±1,47, 9,86±0,54 mmol/L olarak kaydedildi. Tüm gruplarda elde edilen bulgular istatistiksel olarak karşılaştırıldığında, Bor 1 grubu ile Kontrol 3 ve Kontrol 7 günlük gruplar arasında fark vardır (p˂0,05). Bor 2, Bor 3, Bor 4 grupları ile diğer hiçbir grup arasında fark yoktur (P˃0,05). Sonuç olarak Boraks pentahidrat solüsyonunun oral yolla (gavaj ile) verilen bu tez çalışmasında literatür bilgilerin aksine 30 mg/kg dozda uygulanmasının barsak yarası iyileşmesi üzerine olumlu etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a total of 38 male adult wistar albino rats weighing between 250- 300 gr were used. Rats were housed in same conditions by 12 light/dark periods in standard cages. Animals were fed ad-libidum and allowed to drink water until two hours before the study. Boron mineral was used from the Eti Bor 48 (Borax Pentahydrate) boron compound taken from the Eti Bor Mining Facilities. In the Boron 1 (n = 7) group, 10 mg / kg Boron was diluted in saline and administered by gavage feeding for 3 days before the study. In the Boron 2 (n = 7) group, 10 mg / kg dose Boron was applied for 7 days as in the way it applied in Boron 1 group before the study. In the Boron 3 (n = 7) group, 30 mg / kg Boron was diluted in saline and administered by gavage feeding for 3 days before the study. On the 0th day, anastomosis was applied to the colon by open laparotomy under general anesthesia and boron was applied by gavage feeding till to the third day of the postoperative period. In the Boron 4 (n = 7) group, 30 mg / kg dosed boron was applied as in the Boron 1 group for 7 days before the study. On the 0th day, colon anastomosis was made and the boron application was continued by gavage feeding until the 7th day postoperatively, and the cases were sacrificed on the 7th day. No drugs were applied to the subjects in the control group. On day 0, colon anastomosis was performed and rats were sacrificed at day 3 (n = 5) and day 7 (n = 5) postoperatively and blood samples were taken by cardiac injection. MPO, IL-1, IL-6, TNF-α, Antioxidant Activity and Serum Levels in Blood Serum were measured by ELISA. MDA, NO GSH and AOA measurements were recorded. Specimens were also evaluated histopathologically. In this study, the results of histopathological examination of tissue sections taken from the anastomosis line in the Boron 1, Boron 2, Boron 3, Boron 4, Control 3 and Control 7 groups were evaluated as inflammatory cell, fibroblast activity, neovascularization and collagen levels, respectively. The results for inflammatory cell measurement were, 2.93 ± 0.41, 3.93 ± 0.41, 3.61 ± 0.55, 3.93 ± 0.41, 1.26 ± 0.41, 1.43 ± 0.51 respectively. All results were evaluated statistically and a statistical significant difference were found between boron 1 group and boron 2, boron 3, boron 4 control 3 and control 7 groups (P˂0,05). The number of inflammatory cells was found to be statistically significant in the boron 2, boron 3 and boron 4 group (p˂0.001). IL-1 measurement results are as follows; 20.64 ± 2.98, 19.52 ± 1.70, 21.41 ± 2.10, 21.24 ± 1.76, 22.67 ± 1.43, 20.90 ± 2.51 pg / ml respectively.All groups results were compared statistically and there was no difference between the groups (P˃0,05). IL-6 measurement results were; 41.55 ± 8.68, 25.34 ± 5.30, 31.43 ± 3.01, 19.62 ± 3.61, 25.54 ± 4.99, 16.14 ± 2.27 ng / L respectively. When the results in all groups were compared statistically, the increase in the Boron 1 group was statistically significant compared to the Boron 2, Boron 3, Boron 4, Control 3 and Control 7 groups (P˂0,05). When the increase in Boron 3 group is compared with Boron 4, Control 3 and Control 7 groups, a statistically significant difference was found between group 3 and the others (P˂0,05). 47.12 ± 8.17, 42.66 ± 4.85, 43.46 ± 4.93, 45.36 ± 10.29, 39.82 ± 6.31, 39.22 ± 5.04 ng/L. When the findings obtained in all groups were compared statistically, there was no statistical difference between the groups (P˃0,05). AOA measurement results were found as follows; 7.38 ± 0.64, 8.27 ± 0.57, 9.07 ± 1.16, 9.06 ± 0.86, 10.00 ± 1.47, 9.86 ± 0.54 mmol / L recorded as. When the results in all groups were compared statistically, there was a difference between the Boron 1 group and the Control 3 and Control 7-day groups (p˂0,05). No difference was found between Boron 2, Boron 3, Boron 4 groups and other groups (P˃0,05). In conclusion, contrary to existing findings in the literature when borax pentahydrate solution was given 30 mg / kg dose by oral route (gavage) it was found to have positive effects on bowel incision wound healing in rats.