Sinemada oryantalist söylem: Türkiye'de çekilmiş batı yapımı filmler üzerine bir inceleme
Orientalist discourse in cinema: A treatise on western-made films that shot in Turkey
- Tez No: 634064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERMİN ORTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Doğu ve Batı, Oryantalist Söylem, Batı Sineması, Orientalism, East and West, Orientalist Discourse, Western Cinema
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de çekilmiş Batı yapımı filmlerde oryantalizmin etkisi incelenmiştir. Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde; oryantalizm kavramının kapsamı üzerine araştırma yapılmış, oryantalizmin iktidar ile olan münasebeti; Edward Said, Terry Eagleton ve Michel Foucault gibi araştırmacıların görüşüyle açıklanmaya çalışılmıştır. 'Sinemada Oryantalist Söylem' başlığı altındaki ikinci bölümde; sinema ve oryantalizm arasındaki etkileşim, teorik çerçeve göz önünde bulundurularak örnek filmlerle incelenmiştir. Son bölümde ise, Türkiye'de çekilmiş Batı yapımı filmlerdeki oryantalizmin izlekleri aranmıştır. Bu bağlamda çalışmanın örneklemi 1936'dan 2016 yılına kadar Türkiye'de çekilmiş ve oryantalist ögeler taşıdığı varsayılan yirmi iki Batı yapımı filmlerden beşinin seçilmesiyle oluşturulmuştur. Bu filmler konusu, karakterleri, diyalogları ve mekânları açısından ele alınarak, Türkiye'de çekilmiş Batı filmlerindeki oryantalist söylemler ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu analizin sonucunda, 1963 yılından itibaren başlayarak günümüze kadar yoğunlaşan bir oryantalizm vurgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the influence of Western Orientalism on films made in Turkey were examined. In the first part of the thesis research has been done on the scope of the concept of orientalism, its relationships with power; and was tried to be explained in the opinion of researchers such as Edward Said, Terry Eagleton and Michel Foucault. In the second part which is under the title of“Orientalist Discourse in Cinema”; the interaction between cinema and orientalism examined in sample films considering the theoretical framework. In the last chapter, we looked for the themes of oriental ism in Western-made films that shot in Turkey. In this context, the study sample was taken from 22 films shot by western producers from 1936 to 2016 located in Turkey. We picked 5 of 22 films that were formed by orientalist discourse, which is highly definable. These films have been analyzed in detail such as; subjects, characters, dialogues and spaces, As a result of this analysis, the emphasis of orientalism that becomes dense in 1963 and has been reached our times with an increase.