Örgütsel çeviklik ile örgütsel sinizm arasındaki ilişki: Üniversite personeli üzerine bir analiz
Relationship between organizational agility and organizational cynicism: An investigation on university employees
- Tez No: 634085
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZGENEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Örgütsel Çeviklik, Örgütsel Sinizm, Üniversite Personeli, Organizational Agility, Organizational Cynicism, University Employees
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı örgütsel çeviklik ile örgütsel sinizm arasındaki ilişkiyi üniversite çalışanları bağlamında incelemektir. Araştırma nicel araştırma türlerinden biri olan ilişkisel tarama modeline göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 131'i erkek ve 256'sı kadın olmak üzere toplam 387 üniversite çalışanı katılmıştır. Veriler Örgütsel Çeviklik ve Örgütsel Sinizm ölçekleri aracılığıyla toplanarak, t testi, anova, korelasyon ve regresyon yapılarak test edilmiştir. Bulgulara göre kadınların örgütsel sinizm algıları, erkeklere göre daha yüksektir. Üniversitede çalışma süresi 5 yıl ve altı olan çalışanların örgütsel çeviklik algıları, çalışma süreleri 6 yıl ve üstü olan çalışanlara göre daha yüksektir. Akademik personelin örgütsel çeviklik algıları, idari personele göre daha yüksek iken, örgütsel sinizm algıları benzerdir. 30 yaş ve altı personelin örgütsel sinizm ve örgütsel çeviklik algıları 31-40 yaş ile 41 yaş ve üzeri olan personelin algılarından daha yüksektir. Üniversite personelinin örgütsel çeviklik algıları ile örgütsel sinizm algıları arasında orta düzeyde ve negatif yönde anlamlı bir ilişki olup, örgütsel çeviklik örgütsel sinizmdeki toplam varyansın %14'ünü açıklamaktadır. Başka bir ifade ile örgütsel çeviklik, örgütlerde istenmeyen bir davranış olarak görülen örgütsel sinizmi olumsuz etkileyerek azalmasına neden olan faktörlerden biri olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between organizational agility and organizational cynicism in the context of university employees. The research was carried out according to the relational screening model which is one of the quantitative research types. A total of 387 university employees, 131 male and 256 female, participated in the study. The data were collected by using Organizational Agility and Organizational Cynicism scales and tested by t test, Anova, correlation and regression. According to the findings, women's perception of organizational cynicism is higher than that of men. Organizational agility perceptions of employees who work at the university for 5 years or less are higher than those who work for 6 years or more. The perception of organizational agility of academic staff is higher than administrative staff, whereas organizational cynicism is similar. Organizational cynicism and organizational agility perceptions of employees aged 30 and under are higher than those of employees aged 31-40 and older than 41 years. There is a moderate and negative relationship between organizational agility and organizational cynicism perceptions of university staff. Also, organizational agility explains 14% of total variance in organizational cynicism. In other words, organizational agility can be regarded as one of the factors that negatively affect organizational cynicism which is seen as an undesirable behavior in organizations.