Eski Çağ'da Niğde (Başlangıcından Roma Dönemi sonuna kadar)
Niğde in Ancient Times (From beginning to end of Roman Period)
  1. Tez No: 634084
  2. Yazar: MEHMET KUTLUYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eskiçağ, Niğde, Köşk Höyük, Tyana, Ancient History, Niğde, Köşk Höyük, Tyana
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Anadolu coğrafi konumuna bağlı olarak tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Orta Anadolu jeopolitik konumu ve doğal kaynakları sebebiyle tarih boyunca iskân edilen bir alan olmuştur. Böylesine önemli bir konumda yer alan Niğde ili tarihte birçok medeniyete ve kavime ev sahipliği yapmıştır. Bu bölge üzerinde birçok uygarlığa ait sayısız tarihi eser görebilmek mümkündür. Bu çalışma kapsamında Niğde ilinin Eski Çağ Tarihi'ndeki durumu ve burada yaşayan medeniyetlerin bıraktığı izler değerlendirilmiştir. Niğde ili Tarih Öncesi Dönemde Köşk Höyük, Kaletepe ve Göltepe gibi alanlarda yerleşimlere sahne olmuştur. Ardından tarihsel süreçte görülen Hitit İmparatorluğu'yla birlikte yeni bir evreye girmiş olup bu evre ile beraber Niğde bölgesinin tarihi yazılı kaynaklardan da takip edilmeye başlanabilmiştir. Bu döneminde akabinde Tyana antik kentinde Niğde tarihi hakkında önemli bulgulara rastlanılmıştır. Demir Çağı ile birlikte birçok farklı kültür unsurunu içerisinde barındıran Niğde de meydana gelen kültür değişimleri bu çalışma kapsamında yer almıştır. Nihayetinde dönemin sonunda da ortaya çıkan Hıristiyanlık dini ve bu dinin Niğde'de bıraktığı etkiler de bu çalışmada ele alınmıştır. Bu doğrultuda bölgenin İlk Çağ Tarihi'ndeki genel durumu eldeki materyallere bağlı olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anatolia has hosted many civilizations throughout history, depending on its geographical location. Central Anatolia has been an area that has been inhabited throughout history due to its geopolitical location and natural resources. The city of Nigde, which is in such an important position, has hosted many civilizations and tribes in history. It is possible to see numerous historical artifacts belonging to many civilizations on this region. In this study, the status of the Niğde province in the old age and the traces left by the civilizations living here were evaluated. In the prehistoric period of Niğde province, has been the scene of settlements in areas such as Köşk Höyük, Kaletepe and Göltepe. Then with the coming Hittite Empire it entered a new phase in the historical process, which can be tracked via the manuscript sources of Niğde province. During this period, important findings were revealed about the history of Niğde in the Ancient city of Tyana . Cultural changes occurring in Niğde, which contains many different cultural elements together with the Iron Age, were investigated within the scope of this study. And at the end of this period, emerging Christian religion and its effects on the city of Niğde were identified in the study. In this context, the general situation of the region in the first period of history was tried to be evaluated through the materials on hand.