Mobile banking activities and technology acceptance models and theories: A case study of Uganda
Mobil bankacılık faaliyetleri ve teknoloji kabul modelleri ve teorileri: Uganda örneği
- Tez No: 634201
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAHİT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji Kabulü, Davranışsal Niyet, Algılanan Kullanım Kolaylığı ve Algılanan Fayda, Technology Acceptance, Behavioural Intention, Perceived Ease of Use and Perceived Usefulness
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Buluşların kabulü tüketiciler tarafından, evrensel olarak tartışılan önemli konular arasındadır. Bu, buluşların kabulünü açıklayan çok sayıda model ve teorinin oluşmasına yol açmıştır. Bunların arasında, mobil bankacılık uygulamaları gibi buluşları kabul etmek için temel unsurları olarak algılanan kullanım kolaylığı ve algılanan faydaya dayanan teknoloji kabul modeli bulunmaktadır. Mobil bankacılık uygulamaları, dünya çapında kabul edilen ve bankacılık sektörde ilerleme için fırsatlar sağlayan son bankacılık uygulamalardır. Çalışmanın amaçları: Uganda'nın Kampala ilindeki mobil bankacılık faaliyetlerini etkileyen teknoloji kabul modelleri ve teorilerinin unsurlarını gerçekleştirmek; Uganda'da mobil bankacılık faaliyetlerinin ne ölçüde başarılı olduğu incelemek; Uganda'da yürütülen mevcut mobil bankacılık faaliyetlerini değerlendirmektir. Çalışmada, anketler vasıtasıyla toplanan ve değerlendirilen birincil verilere dayanarak tanımlayıcı bir araştırma tasarımı uygulamaktadır. Ayrıca, bu verileri değerlendirmek için faktör analizi, Anova, Bağımsız T testi ve Regresyon analizi uygulanmış. Örneklem, bankacılık ve bankacılık dışı devlet çalışanları, özel sektör çalışanları, öğrenciler ve Kampala eyaletinin diğer vatandaşlardan 21 yaş ve üstü 250 katılımcıdan oluşturmuştu. Bulgular hipotezleri desteklerken, kullanıcıların demografik özelliklerinin etkisi belirtilmemiştir. Regresyon analizi, mobil bankacılık faaliyetleri ile teknoloji kabul modelleri ve teorileri arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmacı, mobil bankacılık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin yararları hakkında farkındalığın yaygınlaştırılması için çok çaba harcanması gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The acceptance of inventions is among the notable topics that are discussed universally. This has led to the formation of numerous models and theories to explain the acceptance of inventions. Among them is the technology acceptance model which relies on perceived ease of use and perceived usefulness as its principal constructs for the acceptance of inventions such as; mobile banking applications. Mobile banking applications are recent banking inventions that are accepted worldwide which grant opportunities for advancement of the banking industry. The aims of the study are: to reveal the constructs of technology acceptance models and theories that affect mobile banking activities in Kampala province of Uganda; to examine the degree at which mobile banking activities are carried out in Uganda; and to evaluate the mobile banking activities in Uganda. The study administers a descriptive research design to assess primary data. It applies Factor analysis, Anova test, Independent sample T-tests and Regression analysis to assess such data. Its population sample has 250 participants including; non-banking and banking government employees, private sector employees, students and others ranging from 21 years residing in Kampala, Uganda. The findings support the hypotheses while the impact of the users' demographic features is not indicated. Regression analysis proves a relationship between mobile banking activities and technology acceptance models and theories. The researcher proposes that much effort should be put in spreading awareness about the benefits of carrying out mobile banking activities.