Osmanlı Devleti'nde hindî tekkeleri
Indian dervish lodges in Ottoman State
  1. Tez No: 634200
  2. Yazar: ALİ EMRE İŞLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAVUZ ERLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hindî tekkeleri, Osmanlı tasavvuf hayatı, Osmanlı dini hayatı, tekkeler, zaviyeler, Lodges of Indians, Ottoman spritiual life, Ottoman religious life, lodges, zawiyas
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalışmada, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan zaman diliminde, Osmanlı coğrafyasında genel bir adlandırma ile ''Hindîler Tekkesi'' ismi altında faaliyet gösteren tekkelerin hangi şehirlerde, ne zaman ve kimler tarafından inşa edildikleri ortaya konulmak istenmiştir. Bu amacın yanında ayrıca, Hindî tekkeleri arasında ortak noktalar olup olmadığı, Özbek ve Afgan Tekkeleri ile benzeşen yapısal yönlerinin olup olmadığı gibi hususlar hakkında da detaylı bilgilere ulaşma ve bunları tahlil etme hedeflenmiştir.Çalışma, belirlenen bu hedefler doğrultusunda beş bölüm şeklinde oluşturulmuştur. Çalışmanın birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü bölümlerinde faaliyet göstermeye başladıkları tarihler merkeze alınarak tekkelerin tarihçeleri, görev yapan şeyhleri, gelirleri ve geçirdikleri tamir ve onarımlar hakkında bilgilere yer verilmiştir.Çalışmanın beşinci bölümünde tekkelerin şeyhlik görevlerine dair tespit edilen kurallara, tekkeler arasındaki hiyerarşiyi belirleyen hususlara, tekkelerin yönetiminde ve gelir kaynaklarının korunmasında karşılaşılan güçlüklere ve kurulan ilişkilere dair elde edilen veriler tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, purposed to finding out of the foundation process of lodges which has named in a general expression as named ''Indian lodges'' in Ottoman geography from fifteenth to twentieth centuries. In addition to, analysing of commonities between the ''Indian lodges'' and also constructural similarities with Uzbek and Afghan dervish lodges aimed this work. In light of this background, study has formed in five chapters. In chapters from one to four, information has served about history, administrastors (shaikhs), incomes and repairings of the buildings of the İndian lodges. In chapter five, made an analys of the datas about the rules on role and responsables of administrastors (shaikhs), hiyerarchical element between the lodges, difficulties on administration of the lodges in both administrative and financial aspects.