Türk Ceza Kanunu'na göre suç işlemek amacıyla örgüt kurma
Establishing an organization with felon intent according to Turkish Penal Code
- Tez No: 634298
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SİNAN ALTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, örgüt, suç örgütü, TCK m. 220, TCK m. 221, Establishing organization with felon intent, organization, crime organization, Turkish Penal Code Art. 220, Turkish Penal Code Art. 221
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinde düzenlenmiştir. Hükümde örgüt kurma veya yönetme, örgüte üye olma, örgüte üye olmadan örgüt adına suç işleme ve örgüte yardım etme ile örgütün propagandasını yapma fiilleri suç olarak belirlenmiştir. Böyle bir suçun düzenlenerek yaptırıma bağlanmasının sebebi, suç örgütlerinin hem ulusal düzeyde hem de küresel düzeyde ciddi bir sorun olmasıdır. Birçok ülke suç örgütleriyle mücadele etmektedir. Gerçekten Türkiye'nin yakın geçmişinde yaşadığı ve aslında halen yaşamaya devam ettiği olumsuz tecrübeler göstermektedir ki günümüzde suç örgütleri toplumsal barış, huzur, güvenlik ve gelişimin önündeki başlıca engellerdendir. Aynı şekilde dünyanın çeşitli bölgelerinde suç örgütlerinin toplumlara verdiği ekonomik, sosyal, maddi ve manevi zararlar ortadadır. Kanunun sistematiği bakımından örgütün kurulurken işlemeyi amaçladığı amaç suçlar işlenmese bile bu suç oluşmuş sayılır. Zira kanun, amaç suçların hazırlık hareketi niteliğinde olan bu fiili cezalandırarak suç örgütleriyle mücadelede sonuç alınmasını sağlamak istemiştir. Maddede düzenlenen suçlar ayrı birer suç tipidir. Bu suçlar bakımından unsurların, suçun özel görünüş biçimlerinin ve yaptırımların ayrı ayrı ele alınması gerekir. Çalışmada öncelikle suç tipinin tarihi kökenleri, kanunun sistematiği, kavramsal açıklamalar tespit edilmiş, daha sonra suçun unsurları ile suçun özel görünüş biçimleri incelenmiştir. Son olarak Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümleri ve suçun usuli boyutu açıklanarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The crime named establishing an organization with felon intent is regulated in the Turkish Penal Code, art. 220. In the article, the actions establishing or managing an organization, joining an organization, committing a crime and helping the organization without joining it and making propaganda of the organization defined as crimes. The reason behind this action are defined as a crime is crime organizations are big problem in both national and global level. Number of countries struggle with crime organizations. Truth to say, the damaging experiences of Turkey had to face in the recent history -actually still facesdemonstrate that the crime organizations are one of the main obstacles to the social peace, security and development. Similarly, the damages that crime organizations cause to societies economic, social, materially and morally are obvious in all over the world. The crime is considered done even if the goal crimes has not been committed yet according to the systematic of the Penal Code. Because defining this actions as crimes which are normally preparatory movements, the law aims to make sure to get result in the fight with crime organizations. The actions mentioned in the article are seperate crimes. It is a necessity to review these crimes seperately in the respect of elements, special styles and sanctions. In the study, firstly historical roots of this type of crime, systematic of the Penal Code, conceptual explanations are determined. Secondly elements and special styles of the crime are examined. Finally, the study is completed after effective remorse law which is regulated in the art. 221 of Penal Code and criminal procedure of the crime are explained.