Rosenmüller fossanın konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of fossa of rosenmuller with cone beam computed tomography
  1. Tez No: 634297
  2. Yazar: ŞULE ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ZEYNEP ZENGİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Lateral faringeal girinti, Nazofaringeal karsinoma, Rosenmüller fossa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Hastalardan çeşitli sebeplerle alınan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri incelenirken, nazofarinks karsinomalarının en sık kaynak aldığı bölge olan Rosenmüller fossadaki değişiklikler ağız, diş ve çene radyologları tarafından tespit edilebilir. Bu çalışmanın amacı Rosenmüller fossa anatomisinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi, bunların yaş ve cinsiyet ile ilişkisinin saptanmasıdır. Materyal Metod: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'nda 2017-2018 yılları arasında çeşitli sebeplerle konik ışınlı bilgisayarlı tomografi tetkiki uygulanan 300 hastanın görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinde aksiyal kesitlerde posterior nazal spine ve farinks posterior duvarı arası mesafe, sağ ve sol torus levatorius mesafeleri, sağ ve sol torus levatoriuslar arası mesafe ve sağ ve sol Rosenmüller fossa derinlikleri değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde bağımsız iki örneklem t testi, Mann-Whitney U, Anova, Kruskal Wallis H, Tukey ve Tamhane testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya dahil olan hastaların %27,3'ü 35 yaş ve altı, % 37,7'si 36 - 55 yaş arasında iken, %35'i 55 yaş ve üzeri bireylerdi. Cinsiyetlere ilişkin özellikler incelendiğinde ise hastaların % 53,3'ünü kadınlar oluştururken, % 46,7'si erkekti. Sağ ve sol Rosenmüller fossa derinliklerinin ortalaması sırasıyla erkeklerde 12,07 ve 11,84, kadınlarda 13,17 ve 13,07 mm olarak elde edildi. Cinsiyete göre Rosenmüller fossa derinlikleri karşılaştırıldığında, kadınlarda daha uzun olduğu tespit edildi, ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (p˃0,05). Erkeklerin levatoriuslar arası mesafeleri (p=0,029) ile posterior nazal spine ve farinks posterior duvarı arası mesafeleri (p=0,014), kadınlara göre anlamlı ölçüde uzun bulundu. Yaş gruplarına göre Rosenmüller fossa derinlikleri arasında anlamlı ölçüde fark bulundu (sağ için p=0,030 ve sol için p=0,047). 35 yaş altı bireylerin Rosenmüller fossalarının anlamlı ölçüde daha derin olduğu tespit edildi. Aynı zamanda, yaş gruplarına göre posterior nazal spine ve v farinks posterior duvarı arası mesafeler arasında anlamlı ölçüde fark olduğu tespit edildi(p=0,12 ve p=0,000). Sonuç: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kesitsel görüntüleri üzerinde RMF anatomisi incelenebilir ve normalden sapma durumları erken evrede teşhis edilebilir. Bu anatomik oluşum incelenirken, RMF derinliğinin yaş ile birlikte sığlaştığı, istatistiksel olarak anlamlı olmasa da kadın cinsiyette daha derin olabileceği, posterior nazal spine ve farinks posterior duvarı arası mesafeler ile levatoriuslar arası mesafelerin erkek cinsiyette daha fazla olduğu dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: When cone beam computed tomography images that is taken for various reasons are examined, some changes may be determined in the rosenmuller fossa which is the most common source of nasopharyngeal carcinomas. The aim of this study was to evaluate anatomy of the Rosenmuller fossa with cone beam computed tomography and to determine their relationship with age and gender. Material and Method: Between 2017 and 2018, the images of 300 patients who were examined by cone beam computed tomography in Ondokuz Mayıs University Faculty of Dentistry Department of Oral and Maxillofacial Radiology for various reasons were analyzed. In cone beam computed tomography images, in axial sections the distance between posterior nasal spine and posterior pharyngeal wall, right and left torus levatorius distances, distance between right and left torus levatorius, right and left Rosenmuller fossa depths were measured. Findings: While 27.3% of the patients included in the study were 35 years and under, 37.7% were between 36 and 55 years, 35% were 55 years and over. When gender characteristics were examined, 53.3% of the patients was female and 46.7% of the patients were male. The median depths of right and left Rosenmüller fossa were 12.07 and 11.84 in males and 13.17 and 13.07 in females, respectively. When the depths of Rosenmüller fossa were compared by sex, it was found to be longer in female, but it was not statistically significant (p˃0.05).