Pumis ve zeolitin atık sulardan ağır metal giderim performansı
Heavy metal removal performance of pumice adn zeolite from waste water
  1. Tez No: 634376
  2. Yazar: NESRİN MIHOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Pumis, Zeolit, Arıtma, Ağır Metaller, Atık Sular, Pumice, Zeolite, Heavy metal, Wastewater
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
PUMİS VE ZEOLİTİN ATIK SULARDAN AĞIR METAL GİDERİM PERFORMANSI Nesrin MIHOĞLU Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2019 Danışman: Doç. Dr. Zeki GÖKALP ÖZET Günümüzün önemli çevre sorunlarından biri atık sulardaki ağır metallerin yarattığı kirliliktir. Daha çok endüstriyel atıklardan kaynaklanan ağır metaller, toprak, hava ve su için önemli kirleticiler arasındadır. Kirlenen sahalar bünyesinde barındırdığı canlı organizmalar için büyük tehlikeler oluşturmaktadır. Atık sulardan ağır metal giderimi için çökeltme, ters osmoz, elektrodiyaliz gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada atık sularda yer alan ağır metallerin giderimi, pumis ve zeolit malzemelerinin tekli ve karışım şeklinde kullanımı laboratuvar koşullarında kolon testleri ile araştırılmıştır. Pumis ve zeolit malzemeleri %100 pumis, %100 zeolit ve %50 pumis %50 zeolit oranlarında hazırlanıp 10, 20 ve 40 ppm olmak üzere 3 farklı konsantrasyonda bakır (Cu) nikel (Ni), kurşun (Pb) ve kadmiyum (Cd) ağır metalleri ile doyurulmuştur. 1, 2, 3 ve 4 gün olmak üzere bekletme sürelerine tabii tutulduktan sonra alınan süzüklerde EC, pH ve ilgili ağır metal derişimleri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlarda ağır metal, bekletme süresi ve konsantrasyon açısından farklılıklar gözlemlenmiştir. Test sonuçlarına göre bakır metalinin en yüksek tutulma değeri %100 zeolit malzemesinin kullanıldığı kolonda elde edilmişken kadmiyum metalinin en yüksek tutulma değeri %50 pumis %50 zeolit malzemesinin kullanıldığı kolonda ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara bağlı olarak %50-50 pumis-zeolit karışımlarının atık sulardan ağır metal giderim performansını artırmada kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
HEAVY METAL REMOVAL PERFORMANCE OF PUMICE ADN ZEOLITE FROM WASTE WATER Nesrin MIHOĞLU Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, August 2019 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zeki GÖKALP ABSTRACT Wastewater-induced heavy metal pollution poses a significant threat on environment. Mostly industry-originated heavy metals pollute soil, air and water resources. Polluted sources then exert significant threats on living organisms. Various methods including precipitation, reverse-osmosis, electrodialysis are used to remove heavy metals from wastewaters. In this thesis, column tests were performed to investigate heavy metal (copper-Cu, nickel-Ni, lead-Pb and cadmium-Cd) removal performance of pumice and zeolite from wastewaters. Materials were used alone (100%) and in mixture (50-50%) and filter columns were saturated with three different concentrations of heavy metals (10, 20 and 40 ppm of Cu, Ni, Pb and Cd). Effluent samples were taken at the end of 1, 2, 3 and 4-day hydraulic retention times. Effluent samples were then analyzed for EC, pH and heavy metals. Differences were observed in investigated parameters based on hydraulic retention times and heavy metal concentrations applied to saturate filter columns. The greatest copper adsorption was achieved with 100% zeolite and the greatest cadmium adsorption was achieved with 50-50% pumice-zeolite mixture. It was concluded based on present findings that 50-50% mixture of pumice and zeolite could be used to improve heavy metal adsorption performance of substrate materials.