Üniversite öğrencilerinin kentlilik bilinci üzerine bir araştırma: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi örneği
A research on urbanity awareness of university students: Sample of Çanakkale Onsekiz March University
- Tez No: 634430
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Kentlileşme, Kentlilik Bilinci, Üniversite, Öğrenci, Çanakkale, Student, University, Urban Awareness, Urbanization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kentlilik bilinci bireysel, ekonomik, sosyal ve fiziki faktörlerden etkilenen kentsel aidiyet, mekânsal aidiyet, kentsel sahiplenme, kent kurumlarına katılım ve kentsel farkındalık durumlarının birbirini etkileme düzeyleri çerçevesinde kendini gösteren bir olgudur. Kentin kendine özgü yapısı sebebiyle kentlilik bilinci düzeyi kentte yaşayanlar arasında farklılık göstermektedir. Bireyin kentlilik bilinci kendini kente ait hissetmesiyle başlayan ardından kenti sahiplenmesi ile devam eden bir süreçtir. Bireyin kendisini ait hissettiği kenti sahiplenmesiyle kentin sorunları ile ilgisi artacak bu sorunların çözümü ve kenti daha iyi bir yer yapmak için katılım sağlayacaktır. Tüm bu aşamaların ardından kentin maddi ve manevi unsurlarının gelişimine katkı sağlayacak olan birey kentlilik bilincine ulaşmış olacaktır. 2020 yılı itibariyle Yüksek Öğretim Kurumu verilerine göre Türkiye'de mevcut üniversite sayısı 204 ve üniversitelere kayıtlı toplam öğrenci sayısı (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora) 7.740.502 karşımıza çıkmaktadır. Çalışma kapsamında incelenen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi toplam öğrenci sayısı 45.918 olup 19.660 öğrenci Çanakkale kent merkezinde okuyan lisans öğrenci sayısıdır. Çalışmanın amacı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale kent merkezinde okuyan lisans düzeyindeki öğrencilerin kentlilik bilinci düzeyleri saptanmıştır. Çalışma nicel araştırma yöntemi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale kent merkezinde okuyan lisans düzeyindeki 498 öğrenci ile anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kentsel aidiyet, mekânsal aidiyet, kent kurumlarına katılım ve kentsel farkındalık arasındaki ilişki incelenmiştir. Kentlilik bilinci göstergelerinden olan bu dört faktör çerçevesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi lisans düzeyi öğrencilerinin kentlilik bilinci düzeyi farklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban awareness is a phenomenon that manifests itself within the framework of the levels of urban belonging, spatial belonging, urban ownership, participation in urban institutions and urban awareness, which are affected by individual, economic, social and physical factors. Due to the unique structure of the city, the level of urban awareness differs among those living in the city. The urban consciousness of the individual is a process that begins with the feeling of belonging to the city and then continues with the ownership of the city. An individual feels loyal to a city that will increase his interest in the city's problems and will participate in solving these problems and making the city a better place. After all these stages, the individual who will contribute to the development of the material and spiritual elements of the city will have reached urban awareness. According to the Data Management System of Higher Education Institution (YÖK) data of 2020 which lists 204 universities in Turkey and the total number of students enrolled in colleges (associate, bachelor's, master's, doctoral) are 7,740,502. The total number of students of Çanakkale Onsekiz Mart University examined within the scope of the study is 45,918 and 19,660 students are the number of undergraduate students study in Çanakkale Province. The aim of the study is to determine the urban awareness levels of undergraduate students studying in Çanakkale Onsekiz Mart University's Çanakkale Province. The study was carried out with the quantitative research method in the sample of 498 students studying at Çanakkale Onsekiz Mart University Çanakkale Province. Within the scope of the study, a questionnaire was prepared and applied to students. In the study, the relationship between urban belonging, spatial belonging, participation in urban institutions and urban awareness was examined. Within the framework of these four factors, which are among the indicators of urban awareness, it is concluded that the urban awareness level of Çanakkale Onsekiz Mart University students is different.