Çanakkale savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı envanterinde bulunan Çanakkale savaşlarına ait ateşsiz silahlar
Fireless weapons of The Çanakkale battles belonging to the Çanakkale Wars Gallipoli Historic Area Presidency
- Tez No: 634436
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPTEKİN YAVAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sanat Tarihi, Art History
 - Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Çanakkale Muharebeleri, Askeri Teçhizat, Silah, Ateşsiz Silah, Çanakkale, Çanakkale Battles, Military Equipment, Weapons, Fireless Weapons
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 399
Özet
Çanakkale savaşlarında kullanılmış olan askeri malzemelerin bir kısmı muhtelif müzelerde sergilenirken bir kısmı özel inceleme konusu olarak depolarda etütlük eser olarak muhafaza edilmektedir. İnsanlık tarihinin uzun geçmişi düşünülecek olursa, son derece yakın bir geçmişte yaşanmış olan Çanakkale muharebeleri, günümüze ulaşmış bulunan belgelere bakılarak incelendiğinde Türk askerinin vatan toprağı uğruna yapabileceklerinin neredeyse bir sınırı olmadığını gösteren unsurları barındırması bakımından son derece önemlidir. Önce deniz muharebelerinde, hemen ardından kara muharebelerinde düşman birliklerine geçit vermeyen Türk askerinin muharebeler sonucunda elde ettikleri başarılarını hem manevi hem de maddi unsurlarla gerçekleştirmişlerdir. Çanakkale Muharebelerde kullanılmış olan silahlar, bu başarıların maddi unsurları arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Çalışma kapsamında ele alınmış olan ateşsiz silahların tamamı Türk askerlerinin kullanmış olduğu silahlardan müteşekkil değildir. Ancak, hangi milletin ateşsiz silahı olursa olsun, bu silahların Birinci Dünya Savaşının bir cephesi olan Çanakkale'de; Çanakkale Muharebelerinde kullanılmış olmasının ardından, bir asır geçmesine rağmen hali hazırda mevcut formlarıyla günümüze ulaşmış olmaları, bu eserlerin Türk Milleti tarafından korunmasına, bakım-onarımlarının yapılmasına ve araştırmalarının yapılmasına imkan vermiştir. Çalışma kapsamında toplam elli altı tane ateşsiz silah incelenmiştir. Bu silahların bir bölümü hiçbir onarım işlemine gerek duymayacak şekilde ve özgün formlarını koruyarak, bir bölümü kısmen deforme olmakla birlikte konservasyon ile özgün formuna ulaştırılabilecek şekilde, bir bölümü de bilimsel araştırmalar için son derece önemli olan etütlük eser düzeyinde günümüze ulaşmışlardır.
Özet (Çeviri)
While some of the military materials used in the Çanakkale wars are exhibited in various museums, some of them are preserved as etude works in the storage as a subject of special research. Considering the long history of human background, the battles of Çanakkale, that took place in a very recent past, are a lot important in terms of containing the elements that show that the Turkish soldier has almost no limits for what they can do for the homeland. It is possible to relate the military success of the Turkish soldier, first in sea battles, then in land battles, our soldiers who did not allow to pass the enemy troops have achieved, these achievements materialized with both spiritual and material elements. Weapons these used in Çanakkale Battles have a very important place among the material elements of these achievements. The firearms equipments these handled within the scope of the study not just weapons used by Turkish soldiers. However, no matter which nation's firearm weapon, these weapons were used in the Battle of Çanakkale in the First World War. Although a century has passed since the aforementioned battles has already reached their present form with their existing forms, which allowed these works to be preserved, maintained and repaired and resaerched by the Turkish Nation. Within the scope of the study, fifty-six fireless weapons were examined. Some of these weapons require no repairs and keep their original form, some of them are partially deformed, but they can be brought to their original form with protection, some of these are at the level of etude which is extremely important for scientific researches, have reached to the present day.