Örgüt kültürünün bireysel ve örgütsel inovasyon potansiyeline etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of organizational culture on individual and organizational innovation potential
  1. Tez No: 634445
  2. Yazar: GÜLCAN ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, İnovasyon, Bireysel İnovasyon, Örgütsel İnovasyon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde küreselleşme ile iş dünyasında yaşanan değişimlerle, örgüt kültürünün ve inovasyon kavramının önemi artmıştır. Çalışanların iş görme kapasitelerinin sürekli gelişim göstermesi, inovasyon kavramıyla bütünleşmesi örgütlerin geleceği için önemlidir. Güçlü bir örgüt kültürünün oluşumu bireylerin ve örgütün sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmesini sağlamıştır. Çalışmanın amacı, örgüt kültürünün bireysel ve örgütsel inovasyon potansiyeline etkisini ölçmektir. Bu amaçla ilk önce literatür taraması yapılarak kavramsal çerçeve oluşturulmuş, daha sonra belirlenen örneklem içerisinde anket uygulayarak elde edilen veriler üzerinden analiz yapılmıştır. Gerekli verilerin elde edilmesi için hizmet ve üretim sektöründe faaliyet gösteren yönetici ve beyaz yakalı çalışanları üzerinde online anket uygulaması yapılmıştır. 311 katılımcıdan veriler elde edilmiştir. Anketin uygulandığı katılımcıların çalıştıkları işletmeye ait örgüt kültürünün belirlenmesi için, Denison tarafından geliştirilen örgüt kültürünü belirlemeye yönelik ifade ölçeği kullanılmıştır. Bireysel inovasyonu ölçmek için Hurt vd. tarafından geliştirilen ifade ölçeği kullanılmıştır. Örgütsel inovasyonu ölçmek amacıyla ise Dorrach ve Jardine tarafından geliştiren ölçekten yararlanılmıştır. Araştırma verilerinin analiz edilmesinde“SPSS 22.00”paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, programda yer alan Frekans Testi, Güvenilirlik Analizi, Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi, T- Testi ve Anova Analizi uygulanmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda, örgüt kültürü ve alt boyutlarının, bireysel inovasyon ve örgütsel inovasyon üzerinde kurulan hipotezlere göre analiz sonuçları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the globalization and changes in the business world, the importance of organizational culture and innovation has increased. It is important for the future of the organizations that their capacity to work continuously improves and integrates with the concept of innovation. The formation of a strong organizational culture has enabled individuals and the organization to gain sustainable competitive advantage. The aim of the study is to measure the effect of organizational culture on individual and organizational innovation potential. For this purpose, firstly, a literature review was made and a conceptual framework was created, and then, by applying a questionnaire within the determined sample, analyzes were made on the data obtained. In order to obtain the necessary data, an online survey was conducted on the managers and white collar employees operating in the service and production sector. Data were obtained from 311 participants. The expression scale for determining the organizational culture developed by Denison was used to determine the organizational culture of the business in which the survey was applied. The expression scale developed by Hurt et al. Was used to measure individual innovation. In order to measure organizational innovation, the scale developed by Dorrach and Jardine was used.“SPSS 22.00”package program was used to analyze the research data. Frequency Test, Reliability Analysis, Correlation Analysis, Regression Analysis, T-Test and Anova Analysis were used in the analysis of the data. As a result of the analyzes, the analysis results of the organizational culture and its sub- dimensions were interpreted according to the hypotheses based on individual innovation andorganizational innovation. Kevwords: Organizational Culture, Innovation, Individual Innovation, Organizational Innovation.