Pozitif psikolojik sermayenin alt boyutlarının görev performansı, iş tatmini ve duygusal bağlılık üzerine etkileri
The effects of sub dimensions of positive psychological capital on task performance, job satisfaction and emotional commitment
- Tez No: 634444
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, Görev Performansı, İş Tatmini, Duygusal Bağlılık
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Pozitif psikolojik sermaye kavramı, 90'lı yılların sonuna doğru dünya gündeminde kendisine yer bulmaya başlamış bir kavramdır. Geleneksel ekonomik sermayeye ve diğer sermaye türlerine ek olarak rekabet avantajı sağlamak için, örgütlerin ihtiyaç duyduğu bir sermaye türüdür. Gerçekleştirilen çalışmaların neticesinde performans, örgütsel bağlılık gibi kavramlarla arasında olumlu ilişkiler bulunması pozitif psikolojik sermayeyi ilgi çekici bir noktaya getirmiştir. Bu çalışmada pozitif psikolojik sermayenin ve onun alt boyutları olan öz yeterlilik, umut, iyimserlik ve dayanıklılığın görev performansı, iş tatmini ve duygusal bağlılık kavramları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu çalışma Marmara Bölgesi'nde yapı ürünleri sektöründe faaliyetlerini sürdüren büyük ölçekli bir firmada gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 426 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada veriler anket yöntemiyle toplanmış olup SPSS analiz programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında literatürü destekler nitelikte sonuçlara ulaşılmış olup pozitif psikolojik sermayenin alt boyutu olan dayanıklılık ve umudun görev performansı üzerinde olumlu etkileri olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Aynı şekilde iyimserlik ve dayanıklılığın iş tatmini üzerinde olumlu anlamda etkileri olduğu görülmüştür. Ancak duygusal bağlılık ve pozitif psikolojik sermayenin alt boyutları arasında bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of positive psychological capital is a concept that started to find its place in the world agenda towards the end of the 90s. It is a type of capital that enables organizations to gain competitive advantage in addition to traditional economic capital and other types of capital. As a result of the studies carried out, having positive relationships with concepts such as performance, organizational commitment has brought positive psychological capital to an interesting point. In this study, the effect of positive psychological capital and its sub-dimensions, self-efficacy, hope, optimism and resilience on task performance, job satisfaction and emotional commitment were investigated. This study was carried out in a large-scale company operating in the building products sector in the Marmara Region. The sample of the study consists of 426 people. In the study, the data were collected using a questionnaire method and analyzed through the SPSS analysis program. The results of the analysis have reached outcomes that support the literature, and findings have been obtained that resilience and hope, which are the sub-dimensions of positive psychological capital, have positive effects on task performance. Similarly, optimism and resilience have been shown to have a positive effect on job satisfaction. However, no relation was found between emotional commitment and sub-dimensions of positive psychological capital. Kevwords: Positive Psychological Capital, Task Performance, Job Satisfaction, Emotional Commitment