Danıştay Sekizinci Dairesi kararları kapsamında belediyelerde yaşanan hukuki uyuşmazlıkların incelenmesi üzerine nitel bir araştırma
A qualitative investigation on the examination of legal disputes in municipalities within the scope of the Eighth Chamber of the Council of State Decisions
  1. Tez No: 634457
  2. Yazar: EMİNE BEYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Belediye, Danıştay, Hukuk, Local Government, Municipality, Council of State, Law
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Türkiye‟de belediye idareleri yerel halkın mahalli ve müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuşlardır. Belediye, karar organları seçimle iş başına gelen ve merkezi idare ile arasında vesayet denetimi olan kamu tüzel kişisidir. Belediyeler görevleri, organları, personeli, mali yapısı ve birçok konuda hukuki uyuşmazlıklarla karşılaşabilmektedirler. Hukuki uyuşmazlık yaşanması durumunda idare ve vergi mahkemesine, istinaf için Bölge İdare Mahkemesine, temyiz incelemesi için de Danıştay‟a başvurabilmektedirler. Bu çalışmada belediyelerde yaşanan hukuki uyuşmazlıkların incelenmesi, belirlenen sorunların sınıflandırılması ve belediyelerin hukuksal sorunlarına farklı bir bakış açısı kazandırılarak bu başlıklar çerçevesinde Danıştay Kararlarını inceleyip genel bir değerlendirme yapmak amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, yöntem olarak“betimsel araştırma yöntemi”ve verilerin analizinde“içerik analiz yöntemi”kullanılmıştır. Danıştay Sekizinci Dairesinin belediyelerde yaşanan hukuki uyuşmazlıklarla ilgili verdiği kararlar MAXQDA programında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucuna göre Danıştay Sekizinci Dairesinin belediyelerle ilgili verdiği kararların büyük bir kısmının belediyelerin görevleriyle ilgili yaşanan uyuşmazlıklarından oluştuğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The municipal administrations in Turkey was established to satisfy local and collective needs of local community. The municipality is the public legal person whose decision making bodies come to power by election, and have guardianship audit between the central administration. Municipalities may face legal disputes on their duties, bodies, personnel, financial structure and many other issues. In the event of a legal dispute, it can litigate to the administrative and tax court, The Regional Administrative Court for appeal, and the Council of State for an appeallate review. In this study, it is aimed to examine the legal disputes in the municipalities, to classify the problems identified and to give a different perspective to the legal problems of the municipalities, and to assess generally within the framework of these titles. In this study,“descriptive research method”were used and“content analysis method”were used for analyzing the data. The decisions of the Eighth Chamber of the Council of State related to legal disputes in municipalities were analyzed in the MAXQDA program. According to the results of the findings, it has been determined that a large part of the decisions made by the Eighth Chamber of the Council of State with regard to the municipalities consisted of disputes related to the duties of the municipalities.