Ses kısıklığı olan bireylerde kinesio tape uygulamanın etkinliği
Efficacy of kinesio tape in individuals with dysphonia
  1. Tez No: 634471
  2. Yazar: MERVE ALTINTAŞ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OZAN BAĞIŞ ÖZGÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Disfoni, Kinezyo Bant, Ses Terapi, Voice, Dysphonia, Kinesio Tape, Voice Therapy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada kas gerilim disfonisi veya vokal kord nodülü nedeniyle ses kısıklığı (disfoni) yaşayan yetişkin bireylerin, kinezyo bant (KT) ile boyun ön bölgesine (İnfrahiyoid kaslar, SKM ve Krikotroid kas) bantlama yapılarak, KT'nin ses kısıklıkları (disfoni) üzerindeki etkisinin objektif ve subjektif verilerle karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda çalışma Ankara Üniversitesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Nimetullah Esmer Ses Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi'nde Nisan 2019 ile Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız 18-65 yaş aralığında ortalama yaşları 36,31 +-10,9 olan 10'u erkek, 27'si kadın olmak üzere toplam 37 kas gerilim disfonisi ya da vokal nodül problemi olan hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kliniğimizde, rutin olan videolaringostroboskopik muayene ve akustik/aerodinamik analizler sonucunda kas gerilim disfonisi ve vokal nodül tanısı konulan hastalar çalışmamıza dahil edilmiştir. Hastalar, sadece Kinezyo Bant, ses terapisi ile Kinezyo Bant ve sadece ses terapisi uygulamasının yapılacağı üç gruba randomize olarak dağıtılmıştır. Çalışmaya katılan tüm bireylere ses hijyeni anlatılıp, karın solunumu egzersizleri öğretilmiştir. Tüm katılımcılara tedavi öncesinde ve 6-8 haftalık tedavi sonunda akustik/aerodinamik analizler, Ses Handikap indeksi (SHİ), Sesle İlgili Yaşam Kalitesi Ölçeği (SİYKÖ), GRBAS skalasının grade derecesi, boyun ağrısı ve ses algısı için Görsel Analog Skalası doldurtulup, servikal hareket açıklığı ve maksimum ağız açıklığı bilgileri kaydedilmiştir. KT uyguladığımız gruplarımızda her iki Sternokleidomastoideus kasları, infrahiyoid kasları ve krikotiroid kasına bantlama yapılmıştır. Ses terapisi alan gruplarımıza ise birçok yöntemi içeren kombine ses terapisi verilmiştir. Çalışmamıza katılan tüm katılımcıların yaşam kalitesinde anlamlı artış olmuştur. Akustik/aerodinamik analiz sonuçlarında Sadece KT uygulanan grupta F0, jitter%, MFZ anlamlıyken, KT ile ses terapisi uygulanan grupta anlamlı olmayıp, sadece ses terapisi yapılan grupta NNE, SNR, MPT ve s/z oranı parametreleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ses kalitesi tahmini değerlerinde; sadece KT uygulanan grupta kabalaşma (harsh) değeri istatistiksel olarak anlamlıyken, KT ile ses terapisi uygulanan grupta ve sadece ses terapisi yapılan grupta anlamlı bulunmamıştır. Tüm gruplardaki akustik/aerodinamik analizlerle yaşam kalitesi ve ses kalitesi ölçümleri tedavi öncesi ve tedavi sonrası olarak kıyaslandığında literatürü destekler nitelikte tedavi açısından pozitif değişim gösterse de istatistiksel olarak anlamlılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of KT is aimed to be compared with objective and subjective data by taping kinesio tape (KT) neck anterior region (Both Sternocleidomastoid muscles, infrahyoid muscles and cricothyroid muscles) for individuals who experience hoarseness (dysphonia) due to muscle tension dysphonia or vocal cord nodule. In this regard, the study was carried out between April 2019 and January 2020 in the 'Ankara University Ear Nose Throat (ENT) Diseases Nimetullah Brunette Diagnosis and Treatment Center'. Our study was performed on patients with a total of 37 muscle tension dysphonia or vocal nodule problems, of which 10 were male and 27 were female, with an average age of 36.31+-10.9 between the ages of 18-65. In our clinic, patients diagnosed with muscle tension dysphonia and vocal nodules as a result of routine videosingostroboscopic examination and acoustic / aerodynamic analysis were included in our study. Patients were randomly distributed to three groups where 'Kinesio Tape only', 'Kinesio Tape with voice therapy' and 'voice therapy only' will be performed. All individuals participating in the study were taught voice hygiene and abdominal breathing exercises. Acoustic / aerodynamic analysis, Voice Handicap Index (VHI), Voice-Related Quality of Life Scale (V-RQOL), grade rating of GRBAS scale, Visual Analogue Scale for neck pain and voice perception, cervical range of motion and maximum mouth opening information were recorded before treatment and after treatment for 6-8 weeks of all participants. KT were applied to both Sternocleidomastoid muscles, infrahyoid muscles and cricothyroid muscles in our groups on whom we performed KT. Combined voice therapy, which includes many methods, was given to our groups who received voice therapy. The life quality of all participants in our study has been noticed to have a significant increase. In the acoustic / aerodynamic analysis results, while in 'only KT' applied group' F0, jitter%, MFZ were significant, NNE, SNR, MPT and s / z ratio parameters is significant in the group who applied 'voice therapy with KT'. Acoustic / aerodynamic analysis were not found statistically significant in 'only the voice therapy group'. As a result, when acoustic / aerodynamic analysis and quality of life and voice quality estimates before and after treatment in all groups were compared, they did not show statistical significance although it varies positively in terms of treatment supporting the literature.