The Byronic hero as reimagined in E.L. James' novel Fifty Shades of Grey
E.L. James'in Grinin Elli Tonu romanında Byron kahramanının yeni şekli
- Tez No: 634677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TATİANA GOLBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Byron kahramanı, hipostaz, Yeni-Byron kahramanı, Grinin Elli Tonu, the Byronic hero, hypostasis, the Neo-Byronic hero, Fifty Shades of Grey
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı Byron kahramanı kavramını araştırmak ve Grinin Elli Tonu isimli üçlemede Yeni-Byron kahramanı oluşumunu irdelemektir. Bu araştırma Byron kahramanının Byron'un yazdığı dönemlerde oluşturduğu ve günümüze kadar tarih içerisinde farklı edebi eleştirmenlerin de katkı sağladığı özelliklerini Yeni-Byron kahramanı bakış açısından tanımlamaya ve yansıtmaya odaklanır. Byron kahramanı ilk örnekleri Lort Byron tarafından kendi eserlerinde oluşturulur ancak gelecek nesillerin edebiyatı da bu kahraman türünden ve tipolojisinden etkilenmeye devam eder ve Byron kahramanının çeşitli hipostazlarını yansıtırlar. Byron kahramanın en etkileyici ve beklenmedik şekilde yeniden ortaya çıkmasını günümüz romanlarından Grinin Elli Tonu isimli eserde bulabiliriz. Bu çalışmanın amacı, Byron kahramanı ve E.L. James'in hipostazı Christian Grey arasındaki bağlantıları geliştirmek ve göstermektir. Byron kahramanının söyleminin merkezinde yer alan sorular, bu karakterin temsil edilme şekillerini, büyüleyici Christian Grey'de Byron kahramanının kişiliğinin ne kadar korunduğunu ve yeni Byron kahramanın orijinal ilk örneklerinden hangi şekillerde ayrıldığını saptamak için sorulacaktır. Bu çalışmada, 19. yüzyıldan itibaren Byron kahramanlarının diğer edebi örnekleri incelenmiş ve ayrıca çağdaş popüler kültürde Byron kahramanının bazı ataları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is the investigation of the concept of the Byronic hero and the discovery of the Neo-Byronic hero in Fifty Shades of Grey trilogy. This paper focuses on representing and showing the characteristics of the Byronic hero from a new perspective of the Neo-Byronic hero, relying on the hypostases that have been conceived from the period Byron created his heroes and maintains to be shaped in history by literary critics until today. Byronic hero prototype is established by Lord Byron in his major works but the literature of posterity continues to be fascinated by this heroic typology, delivering its various hypostases. The most impressive and unexpected reworking of the Byronic hero is to be found in the contemporary trilogy Fifty Shades of Grey. The purpose of this study is to develop the connections between the Byronic hero and E.L. James's hypostasis Christian Grey. The questions that are central to this discourse of the Byronic hero will refer to the ways this character is represented, how much Byronic hero's persona is preserved in fascinating Christian Grey and to investigate in which ways the new Byronic hero departs from its original prototype. Other literary examples of Byronic heroes from the 19th century onwards are highlighted, as well as, present some antecedents of the Byronic hero in contemporary popular culture.