Süryaniliğin kadınların gündelik hayatlarına kültürel yansımaları: Mardin Midyat örneği
Cultural reflection of Syriacism to the daily life of women: The case of Mardin Midyat
- Tez No: 634733
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Süryani Kültürü, Gündelik Hayat, Süryaniliğin Kadınların Gündelik Hayatlarına Yansıması, Culture, Syriac Culture, Everyday Life, Reflection of Syriacism to Everyday Life of Women
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın örneklemini Mardin Midyat'ta yaşamlarını sürdüren Süryani kadınları oluşturmaktadır. Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın metodolojisinde yer alan araştırmanın konusu, amacı, önemi, sınırlılıkları ve yöntemi ele alınmıştır. İkinci bölümü kavramsal ve kuramsal çerçeve oluşturmaktadır. Kültür tanımından yola çıkılarak Süryani kültürüne değinilmekte Süryanilerin etnik kökeninden, kullandıkları dillerinden, tarihçelerinin üzerinde durulmaktadır. Kuramsal çerçeve ekseninde ise, sosyoloji temeline dayalı marxizmin, sembolik etkileşimciliğin, etnografik yaklaşımın ve asıl temel kısım olan Garfinkel'in etnometodolojinin gündelik hayata bakış açısına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Süryaniliğin kadınların gündelik hayatlarına kültürel yansımasının ele alındığı Süryaniliğin ibadet ve inanç esaslarına, doğum, evlilik, ölüm ritüellerine, bayram ve kutsal günlerine ve sadece erkeklere özgü sanatsal faaliyetlere yer verilmiştir. Dördüncü bölümü araştırmanın bulguları ve tartışma ekseninde katılımcı kadınlarla yapılan görüşmelerden yola çıkılarak oluşturulan 'Tercih Edilen Evlenme Biçimi', 'Evlenme Yaşı', 'Evlenme Kararı', 'Boşanmaya Bakış Açısı', 'Ailede Karaların Alınış Biçimi', Çocuk Sahibi Olmada Cinsiyetin Önemi', Evlenme Kararında Mezhebin Önemi', 'Evlenme Töreninin Dini Boyutu', 'Kilisede Kadının Konumu', Eğitim Durumunun Kadının Toplumsal Konumuna Etkisi', 'Kadınların Siyasi Perspektif Oluşturma Süreci', 'Kadının Ekonomik Olarak Eşine Bağımlılığı' soruları çerçevesinde değerlendirmelere yer verilmiştir. Beşinci ve son bölümü ise çalışmanın tüm değerlendirilmesinin yapıldığı sonuç kısmı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The sample of this study consists of Syriac women living in Mardin Midyat. Our study consists of five chapters. In the first part, the subject, purpose, importance, limitations and method of the research in the research methodology are discussed. In the second part, it constitutes a conceptual and theoretical framework. Based on the definition of culture, the Assyrian culture is touched upon. The ethnic origin, the languages they use, and their historians are emphasized. On the theoretical framework axis, the perspective of marxism based on sociology, symbolic interactionism and the main core part of Garfinkel's ethnomethodology is included. In the third section, the principles of worship and beliefs of Syriacism, birth, marriage, death rituals, holidays and holy days, and artistic activities specific to men, in which the cultural reflection of Syriacism on women's daily lives are discussed. The fourth part is based on the findings of the research and the discussions with the participating women, 'Preferred Form of Marriage', 'Age of Marriage', 'Marriage Decision', 'Perspective of Divorce', 'The Way of Taking Land in the Family', The Importance of Gender in Having Children ' Within the framework of the questions of the importance of the sect in the marriage decision, the religious dimension of the marriage ceremony, the position of the woman in the church, the effect of the educational situation on the social position of the woman, the process of forming a political perspective of women and the economic dependency of the woman. The fifth and last part of the study is the conclusion part where the whole evaluation of the study is made.