Sigara bağımlısı Ankara Üniversitesi öğrencilerinde internet bağımlılığı, alkol bağımlılığı, siber mağduriyet ve siber zorbalık
Internet addiction, alcohol dependence, cyber victimization and cyber bullying in Ankara University cigarette addict students
  1. Tez No: 634793
  2. Yazar: EBRU ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS CANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, İnternet, Bağımlılık, E-Mağduriyet, E-Zorbalık, Alcohol, Internet, Addiction, E-Victimization, E-Bullying
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sigara Bağımlısı Ankara Üniversitesi Öğrencilerinde İnternet Bağımlılığı, Alkol Bağımlılığı, Siber Mağduriyet ve Siber Zorbalık Bu araştırmanın amacı Ögel ve arkadaşlarının geliştirdiği Alkol Ölçeği'ni, Günüç'ün geliştirdiği İnternet Bağımlılık Ölçeği'ni, Lam ve Li'nin geliştiridiği Gençdoğan ve Çikrıkci'nin Türkçe'ye çevirdiği E-Zorbalık Ölçeği ve E-Mağduriyet Ölçeği'ni kullanarak Ankara Üniversitesi sigara bağımlısı hukuk fakültesi, tıp fakültesi, mühendislik fakültesi öğrencilerinde madde toplam puana göre alkol bağımlısı, internet bağımlısı, siber zorba ve siber mağdur olma durumlarının saptanmasıdır. Bu çalışmanın örneklemeni Ankara Üniversitesi sigara bağımlısı Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Hukuk Fakültesi öğrencisi olan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 300 öğrenci oluşturmuştur. Veriler altı maddeden oluşan Alkol Ölçeği, 35 maddeden oluşan İnternet Bağımlılık Ölçeği, altı maddeden oluşan E-Zorbalık Ölçeği, beş maddeden oluşan E-Mağduriyet Ölçeği ve Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde madde toplam puana göre frekans dağılımları incelenmiştir. Alkol Ölçeği'nde katılımcıların yüzde 61,3'ü bağımlı olmayan grupta, yüzde 27,7'si eşik grupta, yüzde 8,3'ü risk grubunda, yüzde 2,7'si bağımlı grupta yer almaktadır. İnternet Bağımlılık Ölçeği'nde katılımcıların yüzde 3,7'si bağımlı olmayan grupta, yüzde 63,3'ü eşik grupta, yüzde 29'u risk grubunda, yüzde 4'ü bağımlı grupta yer almaktadır. E-Zorbalık Ölçeği'nde katılımcıların yüzde 91'i zorba olmayan grupta, yüzde 6,3'ü zorbalığa meyilli grupta, yüzde 2,7'si zorba grupta yer almaktadır. E-Mağduriyet Ölçeği'nde katılımcıların yüzde 82,3'ü mağdur olmayan grupta, yüzde 15,3'ü mağduriyet riski taşıyan grupta, yüzde 2,3'ü mağdur grupta yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Internet Addiction, Alcohol Dependence, Cyber Victimization and Cyber Bullying in Ankara University Cigarette Addict Students The aim of this study is determine of addicted students in ankara university law faculty, medicine faculty, engineering faculty whether they are alcohol addicted, internet addicted, cyberbully or cyber victim according to the total score with using the Alcohol Scale developed by Ögel et al., The Internet Addiction Scale developed by Günüç, the E-Bullying Scale and the E-Victimization Scale developed by Lam and Li adapted into Turkish by Gençdoğan and Çıkrıkçı. The sample of this study consisted of 300 voluntary students from Ankara University who were smoking addict students of faculty of law, faculty of medicine and engineering faculty. The data were collected with the six-item Alcohol Scale, the 35-item Internet Addiction Scale, the six-item E-Bullying Scale, the five-item E-Victimization Scale and the Informed Consent Form. In the analysis of the data, frequency distributions according to the item total score were examined. In the Alcohol Scale, 61,3 percent of the participants are in the non-dependent group, 27,7 percent are in the threshold group, 8,3 percent are in the risk group and 2,7 percent are in the dependent group. In the Internet Addiction Scale, 3,7 percent of the participants are in the non-dependent group, 63,3 percent in the threshold group, 29 percent in the risk group and 4 percent in the dependent group. In the E-Bullying Scale, 91 percent of the participants are in the non-bully group, 6,3 percent in the bullying group, 2,7 percent in the bully group. In the E-Victimization Scale, 82,3 percent of the participants are in the non-victim group, 15,3 percent are in the group with the risk of victimization, 2,3 percent are in the victim group.