Evlilik sürecinde sanal çöpçatanlık kurumları üzerine bir araştırma: Instagram ve Facebook örneği
A research on virtual matchmaking instituons during the marriage process: example Instagram and Facebook
  1. Tez No: 634855
  2. Yazar: TUÇE BİNAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR ÇAĞLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Sosyal Medya, Kişiler Arası İletişim, Görücü Usulü Evlilik, Toplumsal Dönüşüm, Marriage, Social Media, Interpersonal Communication, Arranged marriage, Social Transformation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma teorik ve uygulamalı olarak iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın teorik bölümünde, uygulamaya giriş oluşturacak kavramsal çerçeve hazırlanmıştır. Bu bölümde kültür ,evlilik ve evlilikle ilişkili olarak sosyal medya konularına değinilmiştir. Bu bölümde evliliğe ait bilgiler, evlilikte gerekli şartlar ve bununla birlikte evlenme yöntemleri evlilikle paralel olarak sosyal medya, sosyal medya araçları ve bunların kişiler üzerinde ki avantaj ve dezavantajları incelenmiştir. İnsanlar gelişen teknolojiler sayesinde hayatlarında birden fazla değişim yaşamaktadır. Bu değişimlerden biri de evlenme biçimi olarak bildiğimiz görücü usulü evlenme biçiminde ki değişimlerdir. İnsanların evlilik için birde fazla yönteme başvurduğu bilinmektedir. Bunun sonucunda bireyler yeni bir yöntem olan sanala çöpçatanlık kurumlarını tercih etmektedirler. Bu tercihlerindeki sebepler, eşler arasındaki iletişim şeklinin dönüşümü araştırılmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünde ise sosyal medya aracılığı ile evlenen kişiler ile nitel bir araştırma yöntemi olan görüşme tekniği uygulanmıştır. Sanal çöpçatanlık kurumları aracılığı ile evlilikten beklentiler, kişilerin evliliklerini etkileyen faktörlerde değişiklikler meydana gelmiştir. Bireyler sanal çöpçatanlık kurumları aracılığı ile gerçek hayatta oluşturdukları sosyal çevrenin dışında yeni insanlar tanımak istemektedir. Bunun sonucunda ortaya çıkan arkadaşlık ilişkileri evliliğe kadar gitmektedir. Araştırmaya göre geleneksel Öğrencinin çöpçatanlık kurumu olan görücü usulü evlenme yönteminin değişime uğradığını yerini sanal çöpçatanlık kurumları dediğimiz sosyal medya aracılığı evlenmeye bırakmıştır. Bu araştırma ile sosyal medya aracılığı ile evlenen kişilerin fikirleri aktarılmak istenmiştir.Sosyal medya aracılığı ile tanıştıkları kişilerle, güven, yeterince tanımak gibi gerekli şartları gerçekleştirdikten sonra evlenmelerinde bir mahsur görülmediği ve sosyal medya aracılığı ile gerçekleştirdikleri evliliklerinde bir sıkıntı olmadığını dile getirmişlerdir. Bireylerin sanal çöpçatanlık kurumlarına karşı duydukları güven veya varsa tereddütler araştırılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda kişilerin sanal hayattaki profilleri ile gerçek hayattaki profillerinin uyumu incelenmiştir. Kişilerin gerçekliği yansıttığı sürece herhangi bir problem yaşamaksızın evlilik yöntemi olarak seçtikleri belirlenmiştir. Gelişen yeni iletişim teknolojileri aracılığı ile eş adaylarını tanıyabilmenin daha hızlı ve kolay olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research consists of two parts, theoretically and practically. In the theoretical part of the research, a conceptual framework has been prepared which will be an introduction to practice. In this section, social media issues related to culture, marriage and marriage are discussed. In this section, information about marriage, necessary conditions in marriage and also marriage methods are examined in parallel with marriage, social media, social media tools and their advantages and disadvantages. People experience multiple changes in their lives thanks to developing technologies. One of these changes is the changes in the style of marriage, which we know as the form of marriage. It is known that people use more than one method for marriage. As a result, individuals prefer matchmaking institutions, a new method. The reasons in these preferences and the transformation of the communication between spouses were investigated. In the application part of the research, the interview technique, which is a qualitative research method, was applied to people who got married through social media. Through virtual matchmaking institutions, expectations occurred from marriage and changes in the factors affecting the marriages of people. Individuals want to meet new people outside the social environment they have created in real life through virtual matchmaking institutions. Friendship relationships that arise as a result go to marriage. According to the research, the method of marriage, which is a traditional matchmaking institution, has been replaced by social media called virtual matchmaking institutions. With this research, the ideas of people who got married through social media were asked to be conveyed. They stated that after meeting the people they met through social media, after fulfilling the necessary conditions such as trust and getting enough, there was no problem in their marriage and there was no problem in their marriage through social media. Individuals' trust or hesitations, if any, against virtual matchmaking institutions were investigated. As a result of this research, the harmony between the profiles of people in virtual life and their real life profiles is examined. As long as it reflects reality, it is determined that people choose it as a marriage method without any problems. It has been determined that it is faster and easier to recognize cocandidates through developing new communication technologies.