Reading music in Henry James' fiction
- Tez No: 634860
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE GÜNSELİ İŞÇİ, YRD. DOÇ. DR. FATMA ZEYNEP BİLGE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Henry James, Gerçekçi Kurgu, Edebiyat ve Müzik, Opera, Türler Arasılık, Henry James, Realist Fiction, literature and Music, Opera, Intermediality
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Antik çağlardan beri, edebiyat ve müzik, sosyal ve kültürel yaşamın kaçınılmaz birer parçası olmuşlardır. İki sanat alanı arasındaki etkileşimler geniş bir sanat ve bilgi yelpazesi ile sonuçlanmıştır. Çağlar boyunca, filozoflar, müzikologlar ve edebiyat araştırmacıları, bu benzer sanatlardan klasik olarak kabul gören bir miras yaratabilmek için ilham aldılar. Bugün, bu iki farklı fakat paralel alanlar arasındaki türler arası uygulamalar, edebi yorumlamalara ulusal, sosyal ve kültürel değişimlerin yanı sıra farklı zaman ve mekanlarda yaşamış yazarların düşünce ve duygularına ulaşmayı, gözlemlemeyi ve deşifre etmeyi mümkün kılan dördüncü bir boyut katmaktadır. Modern edebiyat romanının 'babası' olan Henry James (1843-1916) hayatının çoğunu kültür ve kimliği tam olarak anlayabilmek için Avrupa'da seyahat ederek geçirdi. Birçok edebi çalışmaya konu oluşturdu ve birçok araştırmacı James'in kendine has tarzını ve dehasının ürünü yapıtlar üzerine görüşlerini kâğıda döktü. Buna rağmen, yapıtları müzikal açıdan yetersiz veya eksik analiz edilmiştir. Son yıllarda, birçok araştırmacı James'e ve çalışmalarına yönelmiş, ancak esas olarak opera uyarlamalarına odaklanmışlardır. Bu doktora tezi, Henry James'in yapıtları arasından seçilen romanlarda müziğin rolüne odaklanarak alternatif bir çerçeve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Kendine has stili sayesinde James, düşüncelerini kompozisyonlarında tekrarlama, uzatma ve bükme alışkanlığı kazanır. Kelimeler sınırlandığında, James anlatıların kültürel bir yönü olarak disiplinler arası çalışmalar bağlamında kaçınılmaz bir rol oynayan müziğe başvurur. James'in güzel sanatlarla iç içe olan karakterlerin duygularını ifade etmeye odaklanarak karakter odaklı bir tür olarak psikolojik gerçekçiliği geliştirmesi de eşit derecede önemlidir. Bu çalışma, Werner Wolf'un 'türler arasılık' teorisi ışığında müzisyenlerin temsil edilişini ve müziğin işlevini Henry James'in Avrupalılar (1878), Bir Hanımefendinin Portresi (1881) ve Güvercinin Kanatları (1902) adlı üç başyapıtında hem tema olarak hem de kurgusal işlevi bağlamında incelemektedir. Bununla birlikte, James'in iş birliğine dayalı dostluk bağları kurduğu gerçekçi romanın öncülerinin (Honoré de Balzac, viii Gustave Flaubert, George Eliot ve Ivan Turgenev gibi) seçtiği eserleri de incelemek, James'in müzikal iç görüsü hakkında daha fazla derinlemesine bir anlayış sağlamak açısından kaçınılmaz olmuştur. Bu sayede, karakterlerinin bireysel gelişiminde müzik ve operanın rolünün derinlemesine anlaşılması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Since classical antiquity, literature and music have been inevitable facets of social and cultural life. The interactions between the two domains have resulted in a wide spectrum of art and knowledge. Through ages, philosophers, musicologists, and literary scholars have been extremely inspired by these sister arts to create a legacy cherished as classics. Today, intermedial practices between these separate but parallel fields add a fourth dimension to literary interpretations which make it plausible to reach, observe, and decode thoughts and feelings of writers of different time-space along with the national, social, and cultural upheavals. Being the 'father' of the modern literary novel, Henry James (1843-1916) spent most of his life travelling in Europe in search of a thorough comprehension of culture and identity. He has been the core of many literary studies, and many scholars have penned on his particular style and works of genius. Even so, his fiction has been analyzed with insufficient or incomplete musical concern. During recent years, many scholars have turned to James and his work but mainly with the focus on opera adaptations. This doctoral dissertation seeks to develop an alternative framework for dealing with the role of music in Henry James's selected novels. Through his exclusive style, James intriguingly habituates to repeat, lengthen, and twist his thoughts in his compositions. Once words narrow down, he appeals to the contributory medium of music which, as a cultural aspect of narrativity, plays an inevitable role in the context of interdisciplinary studies. Equally important is James's development of psychological realism as a character-driven genre with its focus on expressing sentiments of the characters which is entwined with the fine arts. This study examines the representation of musicians and the function of music both as a theme and a fictional trope in Henry James's three selected masterpieces: The Europeans (1878), The Portrait of a Lady (1881), and The Wings of the Dove (1902) in light of Werner Wolf's theory of 'intermediality'. However, scrutinizing the selected works by the pioneers of realist novel (including Honoré de Balzac, Gustave Flaubert, George Eliot, and Ivan x Turgenev) with whom James formed collaborative friendship networks is indispensable to an in-depth comprehension of James's musical insight for a more profound understanding of the role of music and opera in the individual growth of his characters.