Türk halk müziği ezgilerinin müzik eğitimi alanında müziksel işitme-okuma eğitiminde kullanılabilirliğine yönelik bir çalışma
Turkish folk musi̇c melodi̇es of musi̇cal heari̇ng-readi̇ng trai̇ni̇ng fi̇eld of musi̇c educati̇on i̇n a study for avai̇labi̇li̇ty
  1. Tez No: 407626
  2. Yazar: ALİ ORHAN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYE KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Müziksel İşitme-Okuma, Türk Halk Müziği Ezgileri, Music Education Research, Musical Hearing and Reading, Turkish Folk Music Melodies
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışma, Türk halk müziği ezgilerinin, müzik eğitimi alanında kullanılabilirliğine yönelik olarak yapılmış bir çalışmadır. Çalışmayla; doğumumuzdan itibaren kulaklarımızda var olan halk müziği ezgilerini kullanarak, müzik eğitimi alanında, müziksel işitme-okuma eğitimi kapsamında, ritm / tartım ve aralık öğretiminin nasıl / ne düzeyde yapılabileceğinin tespiti ve önemi saptanmaya çalışılmıştır. Çalışma bütünüyle nitel bir araştırmadır. Veriler doküman incelemesi ve nitel araştırma teknikleri kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel çözümleme yöntemleri uygulanarak değerlendirilmiştir. Çalışmada öncelikle, müzik eğitimi alanında, müziksel işitme-okuma eğitimine başlangıç oluşturacak ezgiler, doküman incelemesi tekniği ile seçilerek sınıflandırma yoluna gidilmiştir. Sonrasında, bu ezgiler ritmik ve ezgisel yapıları bakımından, metodolojik olarak kolaydan zora ve basitten karmaşığa ilkesiyle değerlendirilerek, müzik eğitiminde başlangıç olacağı düşünülmüştür. Belirlenen ezgiler, ritm / tartım ve aralık yapıları bakımından incelenip içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, kültürümüzün ve müziğimizin önemli ürünlerinden olan halk müziği ezgilerinin, müzik eğitimi alanında, müziksel işitme-okuma eğitimi kapsamında kullanılabilir olduğu ve yapılacak olan böyle bir müzik eğitiminin, ulusal kültürümüze ve müziğimize önemli bir katkısının olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to put Turkish folk music melodies into effect, practise and applicability to the music training and education. In this academic study; by using Turkish folk music melodies with which we have been familiar since we were born, in the field of music training and education, based on the frame of musical listening and reading education, I have tried to show the importance and how applicability of this approach and at what level rhythm and interval teaching can be practised and put into effect. This is a complete, qualitative and detailed study. It has been obtained by analyzing and colleting data and applying qualitative research techniques and the date obtained has been evaluated by using descriptive analysis approaches. In this study, especially in the field of music training and education, folk songs which will be a big step forward (i.e. making a good progress) for this approach in musical listening and reading education have been classified (i.e. divided into categories) by applying document researching techniques. After that, these folk songs with respect to their rhythmic and melodic features have been evaluated from the easy to the difficult and from the simple to the complicated approach and it is considered that this new approach will be applicable to the field of music training and education as starting point. The folk songs have been studied, determined and analysed in terms of their rhythmic and interval features by using analysis of variance (ANOVA) techniques. At the end of this study, we have come to the conclusion that Turkish folk music melodies which are important and unique cultural heritage can be applicable to the music training and education in the field of musical listening and reading education and that this music education will contribute to our national culture and music.