Türk köy romanlarında feodalizm ve kapitalizm olguları
Feodalism and capitalism phenomena in Turkish village novels
  1. Tez No: 634872
  2. Yazar: FATİH ŞÜKRÜ KOÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER NAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feudalism, Capitalism, Literature and Economics, Village Novels
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Edebiyat ve iktisat ilişkisini temel alan bu çalışma ile toplumların iktisadi değişimini inceleme sürecinde edebiyatın da önemli bir yeri olduğu fikri çalışmanın ana çerçevesini oluşturmaktadır. İktisadi zihniyetlerdeki değişimin edebî eserlerdeki karşılıklarını gözlemleme imkânı bulduğumuz bu çalışmada sınıflı bir toplum olan feodalizmden daha yeni bir sınıflı toplum olan kapitalizme geçiş süreci ve bu sürecin etkileri köy romanları üzerinden incelenmektedir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde edebiyattan çok ayrı bir disiplin olarak düşünülen iktisadın daha iyi anlaşılabilmesi için temel kavramlar hakkında bilgi verilmiş, daha sonra feodalizm, Asya Tipi Üretim Tarzı ve kapitalizmin kuramsal yapısı aktarılıp geçiş süreci anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümde ise on iki adet köy romanı incelenip içerisindeki feodal ve kapitalist bulgular tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde köy romanlarındaki toplumun gelir dağılımı ve yoksulluğu incelenmiştir. Çözüm önerisi olarak eğitim, çocuk işçiliği, cinsiyet eşitliği, hukukun üstünlüğü ve kurumsallaşma köy romanları bağlamında açıklanmıştır. Sonuç bölümünde genel bir değerlendirme yapılarak çalışma sonlandırılmıştır. Anahtar Kelime: Feodalizm, Kapitalizm, Edebiyat ve İktisat, Köy Romanları.
Özet (Çeviri)
This study is based on the relationship between literature and economics and the idea that societies have an important place in literature in the process of examining economic change forms the main framework of the study. The process of transition from feudalism as a class society to capitalism as a new class society and the effects of this process are examined through village novels in this study, where we have the opportunity to observe the reactions of the change in economic mindset in literary works. The study consists of three main parts. In the first chapter, the basic concepts for a better understanding of economics, which is considered to be a very separate discipline from literature, are given information, and then the theoretical structure of feudalism, Asian type of production style and capitalism are transferred and the transition process is explained. In the second part of the study, twelwe village novels were examined and the feudal and capitalist findings were identified. The third chapter examines the income distribution and poverty of the community in the village novels. Education, child labour, gender equality, rule of law and institutionalization are explained in the context of village novels as a solution proposal. A general evaluation was made in the results section and the study was concluded.