(الأغراض الشعرية عند الحَدَّاد (1634-1720م
(الأغراض الشعرية عند الحَدَّاد (1634-1720م
  1. Tez No: 634873
  2. Yazar: AHMED ELHAMMUD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abdullah El-Haddad, Şiirsel Erekler, Öğüt, Naat, El-Humini Şiiri, Divan El-Durr El-Mandoom, Abdullah Al-Haddad, Poetic Purposes, Preaching, Prophetic Praise, Al-Humini Poetry, Diwan al-Durr Al-Mandoom
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma ilk olarak, şöhreti İslam ülkelerine, Hadramevt ve çevresine yayılmış olan şair Abdullah el-Haddad el- Hadrami hakkında kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır. Bütün olarak divanı hakkında genel bir değerlendirme yapıldıktan sonra divanda yer alan 'Humeyni şiiri' gibi şiirlerinin öne çıkan başlıca karakteristiklerine değinildi. Daha sonra dua ve ağıt gibi nispeten divanda daha az yer alan şiir tarzlarının amaçları ortaya konulmaya çalışıldı. İlerleyen aşamalarda kasideleri incelendi, gazel, methiye, nasihat türlerinde divanda geniş olarak yer alan şiirlerinin özellikleri ve amaçları tek tek ayrıntılı olarak ele alındı. Buna ek olarak amaçlarda var olan ortak esaslara işaret edildi, sonuç ve tavsiyelerle çalışmaya son verildi.
Özet (Çeviri)
The research presented as an introduction an integral image of the poet-Abdullah bin Alawi Al-Haddad- AL-Hadrami, whose fame spread to Hadramout horizons' and its surroundings in Islamic countries. After that, it added the talk on his collection of poems in general, and sought the distinct notes on it, it also highlighted the remarkable phenomenon in it such as the AL- Hominy Poetry. Then, it moved to the small poetic purposes which were reduced: the purposes of supplication and lamentation. Then, it discussed the purposes that were published in his long poems, and went to speak on his great purposes that were increased: The Preaching, Prophetic Praise, and the Erotic Poetry drawing the attention in all that the forms that each purpose appeared separately. In addition to, it revealed the main axes in which the purposes turned about them. The research concluded with several results and recommendations.