Mantar tedavisine yardımcı yenilikçi kozmetik formülasyonlar geliştirilmesi ve etkinliğinin test edilmesi
Development of innovative cosmetic formulations to help fungal treatment and testing the efficiency of formulations
  1. Tez No: 635157
  2. Yazar: CANER ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLGÜN YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Lavanta yağı, ıtır yağı, çay ağacı yağı, nanoemülsiyon, ultrasonikasyon, Lavender oil, geranium oil, tea tree oil, nanoemulsion
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
El ve ayak tırnaklarındaki mantarlarda genellikle tırnağın kalınlaşması ve sarı bir renk alması ilk dikkat çeken belirtilerdir. Bu duruma çoğunlukla Trichophyton rubrum dermatofiti neden olmaktadır. Lavanta yağı, ıtır yağı ve çay ağacı yağı yapılarında bulunan bileşenlerden dolayı antifungal özelliğe sahiptirler. Tırnak mantarı tedavisinde kullanılan oral antifungal ajanların özellikle karaciğer üzerinde ciddi yan etkileri bulunmaktadır. Bu yüzden son yıllarda topikal uygulamalara önem verilmiştir. Ancak topikal uygulamalarda da antifungal ajanların hedef bölgeye gönderilmesinde zorluklar yaşanmaktadır. Bu nedenle, tez çalışmasında nanoemülsiyon teknolojisi tercih edilmiştir. Ultrasonikasyon yöntemi kullanılarak esansiyel yağların nanoemülsiyon formülasyonları hazırlanmıştır. Formülasyonlara ilk önce santrifüj ve termal test uygulanmıştır ve stabil kalan formülasyonların pH değeri, viskozite, damlacık boyutu ve polidispersite indeksi ölçülmüştür ve organoleptik kontrolleri yapılmıştır. Uzun süreli stabilite testlerinde 3 ay boyunca her formülasyon buzdolabı, oda şartı ve etüvde saklanmıştır. Belirli zaman aralıklarında formülasyonların pH değeri, viskozitesi, damlacık boyutu, polidispersite indeksi, zeta potansiyeli değerleri ölçülmüş ve organoleptik kontrolleri yapılmıştır. Yukarıda bahsedilen tüm testler sonucunda başarılı olan F4P3-I (ıtır), F4P3-L (lavanta), F4P3-Ç (çay ağacı) ve F4P3-K (karışım) formülasyonlarında antifungal etkinlik ve geçiş çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya göre F4P3-I, F4P3-L, F4P3-Ç, F4P3-K formülasyonlarının mantar tedavisine yardımcı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the fungus of hands and toenails, the thickening of the nail and its yellow color are the first signs of attention. Fungus on the nails of the hands and feet is often caused by Trichophyton rubrum dermatophyte. They have antifungal properties due to the components found in lavender oil, geranium oil and tea tree oil structures. Oral antifungal agents used for treatment of nail fungi have serious side effects especially on liver. Therefore, topical applications have been given importance in recent years. However, in topical applications antifungal agents have difficulties in sending to the target area. For this reason, nanoemulsion technology was preferred in the thesis study. Nanoemulsion formulations of essential oils were prepared using ultrasonication method. Centrifugal and thermal test were applied as preliminary stability to the formulations and the pH value, viscosity, droplet size and polidispersity index of the formulations passing this step were measured and organoleptic controls were performed. In the long term stability test, each formulation was kept in room condition, climate cabinet and refrigerator for three months. Measurement of pH value, conductivity, viscosity, droplet size, polidispersity index, zeta potential and organoleptic controls were performed at certain period of time. Antifungal efficacy and transition studies were performed on the formulations F4P3-I (pelargonium), F4P3-L (lavender), F4P3-Ç (tea tree) and F4P3-K (mixture) which were successful as a result of all the tests mentioned above. According to the study, it was concluded that F4P3-I, F4P3-L, F4P3-Ç, F4P3-K formulations may help in the treatment of fungi.