BiST yıldız endeksinde işlem gören firmaların kârlılıklarına etki eden çalışma sermayesi faktörleri
Working capital factors affecting the profitability of firms traded in BIST stars index
- Tez No: 635208
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERK YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Sermayesi, Kârlılık, BİST Yıldız Endeksi, Working Capital, Profitability, BIST Stars Index
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul (BİST) Yıldız Endeksinde işlem gören firmaların kârlılıklarına etki eden çalışma sermayesi faktörlerinin tespit edilmesidir. Dolayısıyla, 2010-2018 dönemindeki yıllık verilerini kapsayan bir veri seti oluşturulmuş ve söz konusu dönemde BİST Yıldız Endeksine kota olmuş firmaların kârlılıklarını etkileyebilecek çeşitli çalışma sermayesi faktörleri panel veri yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre BİST Yıldız Endeksi işletmelerin hem varlık hem de öz sermeye kârlılıkları üzerinde varlık devir hızı, stok devir hızı, cari varlıkların toplam varlıklara oranı ve firma büyüklüğü değişkenlerinin pozitif, finansal kaldıraç oranın ise negatif yönlü ve anlamlı bir etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the working capital factors affecting the profitability of firms traded in the Borsa İstanbul (BIST) Stars Index. Therefore, a data set covering the period of 2010-2018 was created and various working capital factors that could affect the profitability of the firms that were quota to the BIST Stars Index were analyzed using the panel data method. The findings showed that asset turnover ratio, inventory turnover ratio, current assets to total assets ratio and firm size have a positive effect on the profitability of firms that have traded in BIST Stars Index contrary to financial leverage.