0-6 ay arası bebeklerde infantil kolik sıklığı ve anne beslenmesinin etkisi
The frequency of infantile colic and the effect of mother feeding in babies between 0-6 months
  1. Tez No: 635209
  2. Yazar: BÜŞRA YAZLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnfant, kolik, beslenme, Infant, colic, nutrition
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
AMAÇ: İnfantil kolik (İK) bebeklerde ilk aylarda sık görülen aşırı ağlama ile karakterize bir sendromdur. Sıklığı kullanılan tanı kriterlerine ve toplumsal farklılıklara bağlı olarak geniş bir aralığa sahiptir. Etyolojisi net olarak aydınlatılamamış olmakla beraber anne sütü alan bebeklerde annenin tükettiği bazı gıdaların süte geçerek kolik semptomlarını tetiklediği bilinmektedir. Biz de çalışmamızda 0-6 ay arasındaki bebeklerde İK sıklığını belirlemeyi, annenin diyet değişikliğinin ve yeme farkındalığının İK üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ YÖNTEM: Çalışmamıza, 1 Nisan-31Haziran 2020 tarihleri arasında, herhangi bir sebeple polikliniğe başvuran 3-24 hafta arasında bebeği olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden anneler dahil edildi. Annelere bebeklerine ait veriler, İK tanı kriterleri, ebeveynlerin sosyodemografik özellikleri, annenin gebelik ve lohusalık öyküsü ve beslenme değişkenlerinin sorulduğu anket yüz yüze uygulandı. Emziren annelere Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30) uygulandı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 23.0 paket programı kullanıldı. 0,05'in altında bulunan p değerleri anlamlı kabul edildi. BULGULAR: Çalışmaya alınan 135 bebeğin % 51,1 (n: 69)'i kız, % 48,9 (n: 66)'u ise erkektir. Bebeklerin yaş ortalaması 11,73±7,39 haftadır. Çalışmamızda İK sıklığı %18,5 (n:25) olarak hesaplandı. Kolik tanısı konulan bebeklerin ise %60 (n:15)'ı kız, %40 (n:10)'ı erkektir. Bebeklerin cinsiyeti, doğum kiloları ve doğum haftalarıyla İK arasında ilişki saptanmadı. Yaş dağılımına göre İK'nin ilk 12 haftada daha sık görüldüğü tespit edildi. Annelerin sosyodemografik özelliklerine bakıldığında yaş, sigara kullanımı, eğitim düzeyi ve vücut kitle indeksi (VKİ) ile İK arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sık sık gaz, şişkinlik vb bağırsak problemleri yaşayan annelerin bebeklerinde İK anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Kolikli bebeği olan annelerin tüketilen herhangi bir gıdadan sonra bebekte ağlama ataklarını daha sık yaşadığı saptandı. Ayrıca annelerin gaz yapar düşüncesiyle bazı gıdaları diyetinden çıkarmasıyla İK arasında anlamlı bir ilişki olduğu gösterildi. Kolikli bebeği olan annelerin diyetlerinden en çok baklagil ve meyveyi çıkardıkları saptanmakla beraber diyetten çıkarılan besin grupları ile kolik arasında anlamlı bir ilişki gösterilemedi. Bebeğine İK tanısı konulan emziren annelerin YFÖ-30'a göre yeme farkındalıkları ile düşünmeden yeme ve yeme kontrolü alt ölçek puanlarının anlamlı düzeyde düşük olduğu saptandı. SONUÇ: İnfantil kolik ilk 12 haftada daha sık görülmektedir. Uzun yıllardır araştırılmasına rağmen etyolojisi ve tedavisi hala net olarak bilinmemektedir. Bununla beraber annenin tükettiği gıdalar ağlama atakları üzerine etkilidir. Ailelere ağlamaların zamanla kendiliğinden azalarak kaybolacağı söylenmeli, semptomları azaltmaya yönelik önerilerde bulunulmalıdır. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde emzirmenin kesilmemesi tavsiye edilmelidir.
Özet (Çeviri)
AIM: Infantile colic (IC) is a syndrome characterized by excessive crying in the first months of infants. Its frequency has a wide range depending on the diagnostic criteria used and social differences. Although its etiology has not been clearly clarified, it is known that some foods consumed by the mother pass into the milk and trigger the symptoms of colic in babies who are breastfed. In this study, we aimed to determine the frequency of IC in babies aged 0-6 months, and to evaluate the effect of mother's diet change and eating awareness on IC. MATERIAL AND METHODS: Mothers who admitted to the outpatient clinic for any reason between April 1, 2020 and June 31, 2020 and had a baby between 3-24 weeks and agreed to participate in the study were included in our study. A face-to-face questionnaire asking mothers about their infants' data, HR diagnostic criteria, sociodemographic characteristics of the parents, pregnancy and postpartum history of the mother and nutritional variables was applied. The Mindful Eating Questiionnare (MEQ) was applied on breastfeeding mothers. SPSS 23.0 package program was used for statistical analysis of the data. P values below 0.05 were considered as significant. RESULTS: 51.1% (n: 69) of 135 babies included in the study were girls and 48.9% (n: 66) were boys. The average age of babies is 11.73 ± 7.39 weeks. The frequency of IC in our study was calculated as 18.5% (n: 25). 60% (n: 15) of the babies diagnosed with colic are girls and 40% (n: 10) are boys. No relationship was found between the gender, birth weight and birth weeks of the babies and IC. It was determined that HR is more common in the first 12 weeks according to age distribution. When the sociodemographic characteristics of the mothers were examined, no significant relationship was found between IC and age, smoking, education level, and body mass index (BMI). IC was found to be significantly higher in babies of mothers who frequently had intestinal problems such as gas and bloating. It was found that mothers with babies with colic experienced crying attacks more frequently in the baby after consuming any food. In addition, it was shown that there is a significant relationship between the idea that mothers cause gas and excluding certain foods from their diet. xi Although it was found that mothers with babies with colic mostly removed legumes and fruits from their diets, no significant relationship was shown between the food groups excluded from the diet and colic. It was determined that breastfeeding mothers whose babies were diagnosed with IC had significantly lower eating awareness and refractive eating and eating control subscale scores according to MEQ-30. CONCLUSION: Infantile colic is more common in the first 12 weeks. Although it has been investigated for many years, its etiology and treatment are still unknown. However, the food consumed by the mother is effective on crying attacks Families should be told that these cries will disappear spontaneously over time, and recommendations should be made to reduce symptoms. In addition, it should be advised not to stop breastfeeding in babies who are breastfed.