Şizofreni hastalarında sözel iletişim becerileri ve sözel olmayan iletişim hassasiyetinin sosyal işlevsellik üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigating the effects of verbal communicationdisturbance and nonverbal sensitivity on socialfunctioning in schizophrenia patients
- Tez No: 635230
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEMAL KUŞCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sözel olmayan iletişim hassasiyeti, sosyal algılama, sözel iletişim güçlükleri, sosyal işlevsellik, şizofreni, Nonverbal sensitivity, Social perception, Verbal communication difficulties, Social functionality, Schizophrenia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Amaç: Kişilerarası etkileşimde sözel iletişim becerileri kadar sözsüz ipuçlarını algılama ve kullanma becerilerinin de önemi büyüktür. Şizofreni hastalarının sözel ve sözel olmayan iletişimde güçlükler yaşadıkları bilinmektedir. Bu çalışmada şizofreni hastalarının sağlıklı kontrol grubu ile sözel olmayan ipuçlarını algılama becerileri ve sözel iletişim güçlükleri yönünden karşılaştırılması, her iki grupta sözel olmayan iletişim hassasiyeti ve sözel iletişim güçlüklerinin sosyal işlevsellik üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 38 şizofreni hastası ve 40 sağlıklı kontrol katılmıştır. Tüm katılımcılara sayı menzili testi, DSM-5 bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme (SCID-5-CV), Mini Sözel Olmayan Hassasiyet Profili (Mini-SOHP), Sosyal İşlevsellik Ölçeği (SİÖ), İletişim Güçlükleri Endeksi (İGE) uygulanmıştır. Ek olarak şizofreni grubuna Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) ve Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği (CŞDÖ), kontrol grubuna Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) uygulanmıştır. Bulgular: SİÖ ve Mini-SOHP toplam puanları sağlıklı kişilerde, İGE ile belirlenen konuşma hataları ise şizofreni grubunda daha yüksektir. Mini- SOHP'un tüm kanallarında da sağlıklı kişiler daha başarılı bulunmuştur. Şizofreni hastalarında İGE ve Mini-SOHP toplam puanlarının SİÖ toplam puanları ile arasında korelasyon saptanmışken, sağlıklı grupta bu ilişki gösterilememiştir. Regresyon analizinde SİÖ toplam puanlarının üzerine etki eden faktörler 4 ayrı modelde incelenmiş, 3 modelde PANSS toplam puanı ve Mini-SOHP toplam puanlarının SİÖ üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Bu bulgulardan yola çıkılarak şizofreni hastalarının sözel olmayan iletişim hassasiyetlerinin sağlıklı bireylere göre daha düşük olduğu, konuşmaları esnasında ise sağlıklı kişilere göre daha fazla hata yaptıkları ortaya konmuştur. Her iki alandaki güçlüklerin sosyal işlevsellik üzerine olan etkileri gözetildiğinde, gelecekte psikososyal müdahalelerin bu iki alan üzerine yoğunlaştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In interpersonal interaction, the ability to perceive and use non-verbal cues is as important as verbal communication skills. It is known that patients with schizophrenia have difficulties in verbal and non-verbal communication. This study aims to compare schizophrenia patients with the healthy control group in terms of their perception of verbal cues and verbal communication difficulties. In addition, it aims to investigate how nonverbal communication sensitivity and verbal communication difficulties affect social functionality in both groups. Method: 38 schizophrenia patients and 40 healthy controls participated in the study. Digit span test, Structured Clinical Interview for DSM-5-Disorder (SCID-5-CV), Mini Profile of Nonverbal Sensitivity (Mini-PONS), Social Functioning Scale (SFS), Communication Disturbances Index (CDI) were applied to all participants. In addition, The Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) and Calgary Depression Scale for Schizophrenia (CDSS) were applied to the schizophrenia group and HAM-D was applied to the control group. Results: SFS and Mini-PONS total scores were higher in healthy individuals and speech errors determined by CDI were higher in the schizophrenia group. Healthy people were found more successful in all channels of Mini- PONS. While there was a correlation between the CDI and Mini-PONS total scores in the schizophrenia patients with the total scores of the SFS, this relationship could not be shown in the healthy group. In the regression analysis, the factors affecting the total scores of SFS were analyzed in 4 different models. In 3 models, the effect of PANSS total score and Mini-PONS total scores on SFS was found statistically significant. Conclusion: Based on these findings, it was found that the patients with schizophrenia had lower nonverbal sensitivity than healthy individuals, and made more errors in their speech than healthy individuals. Considering the effects of difficulties in both areas on social functionality, there is a need for future psychosocial interventions to be concentrated on these two areas.