Anton Çehov'un Martı isimli oyununun günümüze uyarlanmış sahne tasarımı
The stage design of Anton Chekhov's play Seagull adapted to the present
- Tez No: 635321
- Danışmanlar: PROF. DR. A. METİN BALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Martı, Çehov, Tiyatro, Stanislavski, Sahne tasarımı, Seagull, Chekhov, Theater, Stanislavski, Stage design
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın birinci bölümünde yazar Çehov'un hayatı, etkilendiği akım, sanata bakış anlayışı, Martı oyununu yazarken aldığı ilham ve duygular üzerinde durularak oyunun yazıldığı dönem ve oyunun çözümlemesi yapılmıştır. İkinci bölümde unutulmuş olan bir tiyatro eserinin yeniden sahnelemesi ve oyunun o dönemde yeniden popüler olmasını sağlayan Çarlık dönemi usta yönetmen ve oyuncusu olan Stanislavski tarafından yapılan sahne tasarımı incelenerek anlatılmıştır. Bunun yanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu ve Oyunbaz Tiyatro tarafından sahnelenen Martı oyunun sahne tasarımları ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise, yeni bir sahne tasarımı için araştırma ve“günümüzde bizim tarafımızdan sahnelenmesi yapılırsa nasıl bir tasarım olur du? ”sorusu ve bu düşünceyi oluşturma süreci ve bunun için yapılan analizler ve tartışmalar değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında tez dönem çalışmalarında Mehmet Yaşar Yavuz Fırıldak'ın yapmış olduğu kostüm çizimleri, dekor için görselleri ve maket çalışmalarıyla plastik değerler oluşturulmaya çalışılarak, geçmişten günümüze uzanan sahne tasarımı arasında yol oluşturmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the chapter one of this paper, the author Çehov's life, the movement that affected him, his understanding for the view of art, and the inspiration and emotion that he gained when writing the play Seagull. Also, the period when the play was written and the play's analysis are also dealt with. In the chapter two, the restaging of a forgotten theatrical play and the stage design made by Stanislavski, the great director and actor of the Czarist Russian era that, again, popularized the play in that period, are analyzed and discussed. Besides, we analyze the stage designs of the play Seagull staged by Istanbul Metropolitan Municipality Theater and Oyunbaz Theater. In the chapter three, the final part, we do a research for a new stage along with the idea that what the design would look like should we stage it today and evaluate the process of creating this idea and the analyses and discussions done for the idea in question. Furthermore, we try to create the plastic values on the basis of costume sketches, decorative graphics, and modeling works and make efforts to create a connection between the stage design from past to present.