Odun esaslı bazı malzemeler üzerinde küf mantarlarının çoğalma hızının araştırılması
Investigation of the propelling speed of the mold mushrooms on some wood based materials
- Tez No: 635325
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUTUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ahşap parke, odun esaslı kompozitler, mikrofungus, FTIR, Wood parquet, wood-based composites, microfungus, FTIR
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada odun esaslı bazı malzemeler (ahşap parke, odun esaslı kompozit levhalar ve duvar kağıdı) üzerinde küf mantarlarının çoğalma hızının araştırılması amaçlanmıştır. Söz konusu malzemeler 7 tekrarlı 10X10 cm ebatlarında hazırlanarak %50-65 bağıl nem ve 23-25°C sıcaklıkta kondisyonlama cihazında ve 23-25°C sıcaklıkta inkübatörde 120 gün süre bekletilmiştir. Malzemelerde küf mantarlarının etkisinin gözlenmesi amacıyla FTIR analizleri yapılmıştır. Sonra her malzemeden ayrı ayrı örnekler alınarak besi yerlerine ekim yapılmıştır. Daha sonra mikrofungusların cins ve türleri tanımlanmıştır. Bu esnada sonuçlar fotograflanmıştır. FTIR spektrumlarında 1a, 1b, 2a, 2b, 3a, 4b, 5b ve 6 nolu örneklerde malzemede değişimler tespit edilmişken, 3b, 4a ve 5a nolu örneklerde belirgin bir değişim ve bozulma olmadığı görülmüştür. Elde edilen bulgulara göre kondisyon şartlarında en yüksek değer 1a (Ahşap parke ham) nolu örnekte 12 (%27,27), İnkübatör şartlarında ise en yüksek değer 2b (Kompozit parke kaplı) nolu örnekte 31 (%24,03) adet mikrofungus kolonisi belirlenmiştir. Her iki ortam koşulunda yapılan denemelerde en dayanıklı olarak 3b (kompozitlambiri kaplı) nolu malzemenin en az mikrofungus sayısına (kondisyonda1 (%2,27) adet, inkübatörde2 (%1,55) adet) sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak kondisyon ve inkübatör ortamında mikrofungusların örneklerde yaşam alanı bulduğu belirlenmiştir. Hava ile maruziyet sonucunda evlerde kullanılan bu malzemelerin yüzeyinin mikrofungus üreme alanları olmaması için gerekli temizlik protokollerinin oluşturulması ve uzun süre kapalı ortamların öncelikle temizlik protokollerinin uygulanarak kullanıma açılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the growth rate of mold fungi on some wood-based materials (wood parquet, wood-based composite boards and wallpaper). The mentioned materials were prepared in 7x10X10 cm sizes and kept in a conditioning device at 50-65% relative humidity and 23-25 ° C temperature and in an incubator at 23-25 °C for 120 days. FTIR analyzes were conducted to observe the effect of mold fungi on materials. Then, samples were taken from each material separately and cultured on the growth medium. And then the genus and species of microfungi are identified. In the meantime, the results are photographed. In FTIR spectra, changes in the material were detected in samples 1a, 1b, 2a, 2b, 3a, 4b, 5b and 6, whereas in samples 3b, 4a and 5a there was no significant change and deterioration. According to the findings, the highest value was 12 (27.27%) in conditioning 1a (Wooden parquet slide), while the highest value was determined as 31 (24.03%) microfungus colonies in sample 2b (Composite parquet covered) in the incubator conditions. In the trials conducted in both ambient conditions, it was determined that the material numbered 3b (Composite lambri covered) as the most durable and it had the least number of microfungi (1 (2.27%) in conditioning and 2 (1.55%) in the incubator. As a result, it was determined that microfungi found habitats in samples in conditioning and incubator environment. As a result of exposure to air, the cleaning protocols required for the surface of these materials used in the houses should not be microfungus breeding areas, and it should be ensured that the indoor environments are used for a long time by applying cleaning protocols first.