Serebral palsili çocuk hastalarda kan homosistein, vitamin B12, folik asit, karnitin, vitamin d seviyeleri ve kemik metabolizmasının değerlendirilmesi
Evaluation of blood homocystein, vitamin B12, folic acid, carnite, vitamin D levels and bone metabolism in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 635384
  2. Yazar: HABİBE SELVER DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KARDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, çocuk, vitamin, homosistein, kemik mineral yoğunluğu, Cerebral palsy, child, vitamin, homocysteine, bone mineral density
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş: Serebral Palsi (SP), çocukluk çağının en sık görülen, beynin çeşitli bölgelerinin etkilenebildiği, hareketi kısıtlayan motor fonksiyon bozukluğudur. SP' li çocuklarda immobilizasyon, beslenme yetersizlikleri, eşlik eden epilepsi nedeniyle antiepileptik kullanımı vücutta mineral ve vitamin yetersizliklerine yol açabilmekte ve kemik mineral dansitesini azaltmaktadır. Bu çalışmada serebral palsi ile takip edilen çocuk hastalarda kan homosistein, vitamin B12, folik asit, serbest karnitin, 25- (OH)- vitamin D3 seviyeleri ve kemik metabolizmasının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, Eylül 2019- Mayıs 2020 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji kliniğinde takip edilen ve bu tarihlerde polikliniğe başvuran 69 serebral palsi tanılı hasta üzerinde yapıldı. Çalışmada 28 kız, 41 erkek hasta incelendi. Kaba motor fonksiyon sınıflama sistemine göre ve serebral palsi tiplerine göre hastalar gruplandırıldı. Hastaların beslenme durumları, beslenme şekilleri, fizyoterapi alma durumları, enteral ürün kullanımları, haftada güneş ışığına çıktıkları gün sayıları, epilepsi varlığı ve kullandıkları antiepileptik ilaçlar değerlendirildi Hastalar poliklinik vizitlerinde belirlendi. Hastaların fizik ve nörolojik muayeneleri, antropometrik ölçümleri yapıldı. Laboratuvar testleri alındı ve kemik mineral yoğunluğu Dual Enerji X-Ray absorbsiyometri (DEXA) ile değerlendirildi. Bulgular: Fizyoterapi alan hastaların DEXA Z skorları almayan hastalardan yüksek olarak saptandı. Haftada güneş ışığına çıktıkları gün sayısı ile laboratuvar testleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Yalnızca sıvı gıdalarla beslenen hastaların vitamin B12 düzeyleri diğer gruplara göre yüksek, normal gıdalarla beslenen hastaların DEXA Z skorları ise diğer gruplardan daha yüksekti. Ağızdan beslenen hastaların vitamin B12 değerleri nazogastrik (NG) sonda veya gastrostomi ile beslenen hastalarınkinden düşük, DEXA Z skoru ise diğer gruptan daha yüksekti. Enteral ürün kullanan hastaların kalsiyum, vitamin B12 ve folik asit değerleri kullanmayan hastaların değerlerinden yüksek, homosistein düzeyleri düşüktü. Epilepsisi olan ve antiepileptik ilaç kullanan hastaların kalsiyum değerleri epilepsisi olmayan gruba göre daha düşük saptandı. Valproik asit içeren tedavi rejimi alan hasta grubunun serbest karnitin düzeyleri kullanmayan hasta grubundan daha düşük olarak saptandı. Kaba motor fonksiyon sınıflama sistemi (KMFSS) seviyelerine göre seviye 3 ve 4 olan hasta grubunun kalsiyum, alkalen fosfataz düzeyleri, DEXA KMY ve DEXA Z skorları birbiri ile aynı seviye 5 olan gruptan ise yüksekti. Spastik kuadriplejik hasta grubunun DEXA kemik mineral yoğunluğu (KMY) değeri ve DEXA Z skorları spastik diplejik ve koreatetoik SP'li hastalar ile benzer, spastik hemiplejik hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı. Sonuç: Serebral palsi ile takip edilen hastaların immobilizasyon durumu, beslenme yetersizlikleri, epilepsi varlığı ve antiepileptik kullanımları nedeniyle hastalarda vitamin ve mineral yetersizlikleri meydana gelmekte, kemik mineral yoğunluğu azalmakta, bu durum patolojik kemik kırıklarına yol açabilmektedir. Hastalar poliklinik vizitleri sırasında bu açıdan değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Cerebral Palsy is the most common childhood motor dysfunction in which various parts of the brain can be affected and restrict movement. Immobilization in children with cerebral palsy, nutritional deficiencies, use of antiepileptic drugs due to accompanying epilepsy may lead to mineral and vitamin deficiencies in the body and also reduce bone mineral density. In this study, it was aimed to evaluate homocysteine and bone metabolism in children with cerebral palsy. Materials and Methods: The study was conducted on 69 patients with a diagnosis of cerebral palsy who were followed up at the Erciyes University Faculty of Medicine Pediatric Neurology Clinic between September 2019 and May 2020 and applied to the outpatient clinic on these dates. Patients were identified at outpatient clinic visits. Physical and neurological examinations and anthropometric measurements of the patients were made. Laboratory tests were taken and bone mineral density was evaluated with DEXA. Results: 28 female and 41 male patients were examined in the study. The patients were grouped according to the gross motor function classification system and the types of cerebral palsy. The nutritional status of the patients, nutritional patterns, receiving physiotherapy, enteral product use, number of days exposed to sunlight per week, presence of epilepsy and the antiepileptic drugs they used were evaluated. DEXA Z scores of patients who received physiotherapy were higher than patients who did not. There was no significant relationship between the number of days exposed to sunlight per week and laboratory tests. Vitamin B12 levels of the patients fed only liquid foods were higher than the other groups, and the DEXA Z scores of the patients fed with normal foods were higher than the other groups. Vitamin B12 levels of the patients fed perorally were lower than those of the patients fed with NG catheter or gastrostomy, and the DEXA Z score was higher than the other group. The calcium, vitamin B12 and folic acid values of the patients using enteral products were higher than the values of the patients who did not use and their homocysteine levels were lower. Calcium levels of patients with epilepsy and using antiepileptic drugs were found to be lower than those without epilepsy. The free carnitine levels of the patient group receiving valproic acid-containing treatment regimen were found to be lower than the patient group not using. Calcium, alkaline phosphatase levels, DEXA BMD and DEXA Z scores of the patient group with GMFCS levels of level 3 and 4 were similar and higher than the group with level 5. DEXA BMD value and DEXA Z scores of spastic quadriplegic patients were similar to patients with spastic diplegic and choreatetoic CP, and statistically significantly lower than patients with spastic hemiplegic patients. Conclusion: Due to immobilization status, nutritional deficiencies, presence of epilepsy and antiepileptic use of patients who are followed up with cerebral palsy, vitamin and mineral deficiencies occur, bone mineral density decreases, which can lead to pathological bone fractures. Patients should be evaluated in this respect during their outpatient clinic visits.