Genç istihdam politikaları: Türkiye ve Avrupa Birliği uygulamalarının karşılaştırmalı analizi
Youth employment policies: A comparative analysis of application of Turkey and the European Union
- Tez No: 635659
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖRNEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Aktif İstihdam Politikaları, Pasif İstihdam Politikaları, Genç İstihdam Politikaları, Genç İşsizlik, Ekonomik Büyüme, Avrupa İstihdam Stratejisi, Panel Veri Analizi, Nedensellik, Active Employment Policies, Passive Employment Policies, Young Employment Policies, Young Unemployment, Economic Growth, European Employment Strategy, Panel Data Analysis, Causality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Günümüzde tüm dünya ülkelerinin en önemli sorunlarının başında işsizlik sorunu gelmektedir. İşsizlik sorunundan en çok etkilenen yaş grubunun ise, 15-24 yaş aralığında bulunan genç işsiz olarak tanımlanan grubun olduğu görülmektedir. Küresel rekabet artışı, teknolojik gelişmelerde görülen yenilikler işgücü piyasa koşullarını etkilemekte ve işverenler yeterli bilgi donanımına sahip, tecrübeli gençleri istihdam etmek istemektedir. Genç işsizlik olgusu, gelişmiş ve gelişmekte olan her ülke ekonomisi açısından çözülmesi gereken önemli bir sorun haline gelmiştir. Önceleri genç işsizliğinin ortaya çıkardığı problemleri ortadan kaldırmak adına pasif istihdam politikaları uygulanmış fakat pasif istihdam politikaları çözüm noktasında yetersiz kalmış ve ülkeler aktif istihdam politikaları üreterek uygulama yolunu tercih etmişlerdir. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ve Türkiye'de özellikle 1990'lardan bu yana işsizliğin giderek arttığı gözlenmekte ve genç işsizliği genel işsizlik oranlarının çok üstünde bir oranda kendini göstermektedir. AB ülkelerinde giderek artış gösteren genç işsizlik sorununun çözümüne yönelik Avrupa İstihdam Stratejisi (AİS) geliştirilmiştir. Türkiye'de ise genç işsizlik sorununun çözümüne yönelik, 2004 yılı sonrası AB'de uygulanan genç istihdam politikaları yakından takip edilerek çeşitli aktif istihdam politikaları geliştirilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Çalışmada seçilmiş 15 AB ülkesi ile Türkiye'de uygulanan genç istihdam politikalarının etkinliğini ölçmek ve analize dâhil edilen ülke ekonomilerindeki genç işsizlik oranları ile ekonomik büyüme oranları arasındaki ilişkinin tespit edilebilmesi adına ekonometrik analizler yapılmıştır. Bu amaçla 1991-2017 dönemi için ülkelerin ekonomik büyüme oranları bağımsız değişken olmak üzere genç işsizlik oranları verileri kullanılmıştır. Yapılan dinamik panel veri analizi sonucunda ekonomik büyümenin genç işsizlik oranları üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yapılan nedensellik testlerinde ekonomik büyüme ile genç işsizlik arasında çift yönlü bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Unemployment is one of the most important problems of all countries in the world today. The age group most affected by the unemployment problem is the group defined as young unemployed in the range of 15-24. The increase in global competition and the innovations seen in technological developments affect labor market conditions and employers want to employ experienced young people with sufficient knowledge. The phenomenon of young unemployment has become an important problem for every developed and developing country's economy. Previously, passive employment policies have been implemented to eliminate the problems caused by youth unemployment, but passive employment policies have remained inadequate at the point of solution and countries have preferred to implement them by producing active employment policies. The European Union (EU) countries and Turkey in the 1990s, especially since unemployment is observed an increase in the overall unemployment rate and the youth unemployment rate shows a lot on himself. The European Employment Strategy (AIS) has been developed to address the increasing unemployment problem in EU countries. In Turkey, for the solution of the problem of youth unemployment, followed closely after 2004 youth employment policies implemented in the EU and developed a variety of active employment policies have been implemented. The name can be determined relationship between the selected study in 15 EU countries, with youth unemployment rates and economic growth rates in measuring the effectiveness of the youth employment policies in Turkey and analysis, including the country's economy was conducted econometric analysis. For this purpose, young unemployment rates were used for the period of 1991-2017, with the economic growth rates of the countries being independent variables. As a result of the dynamic panel data analysis, it was concluded that economic growth had a positive and significant effect on youth unemployment rates. In addition, the causality tests showed that there is a two-way relationship between economic growth and youth unemployment.