Firdevsî-i Rûmî, Süleyman-nâme-i Kebîr (32. cilt) giriş, tenkitli metin, dizin
Firdevsi-i Rumi, Süleyman-nāme-i Kebir (Volume 32.) introduction, comparative text, index
  1. Tez No: 635696
  2. Yazar: FİLİZ KAYNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Süleymân-nâme-i Kebîr, Eski Anadolu Türkçesi, Hz. Süleyman, Firdevsî-i Rûmî, Firdevsî-i Tavîl, Süleymân-nâme-i Kebîr, Old Anatolian Turkish, Prophet Solomon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 529
Özet
Bu çalışmada Firdevsî-i Rûmî'nin yazmış olduğu Süleymân-nâme-i Kebîr adlı 81 ciltlik eserin 32. cildi incelenmiştir. Üzerinde çalışma yaptığımız 32. cildin iki nüshası bulunmaktadır. Bunlar Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi (Hazine 1528) ve İstanbul Belediye Yazmaları Muallim Cevdet Kütüphanesi (B.26)'nde yer almaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar:“Giriş”,“Tenkitli Metin”ve“Dizin”dir. Çalışmanın birinci bölümünde eserin adı, müellifin hayatı, eserleri, eserin konusu, eserin dil ve üslubu, eserin Türk dili ve tarihi açısından önemi, Eski Anadolu Türkçesinde yuvarlak ve düz ünlülü eklerin metindeki durumu, eserin nüshaları ve eser üzerinde yapılan çalışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde ise çeviri yazılı metin diğer nüshayla karşılaştırılarak metin tenkidi yapılmıştır. İki metin arasındaki farklar dipnotlarla gösterilmiştir. Üçüncü bölüm ise dizin ve sözlükten oluşmaktadır. Burada kelimeler, kelime grupları, fiiller, birleşik fiiller alfabetik sıra göz önünde bulundurularak sıralanmış, karşılarına anlamları verilmiştir. Bunlara gelen ekler de hemen aşağıda içeri girintili şekilde verilerek karşılarına hangi varak ve satırda yer aldıkları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the thirty-second volume of Firdevsî-i Rûmî's eighty one-volume masterwork, Süleymân-nâme-i Kebîr. Two copies of this particular volume exist: one being located at the Topkapi Palace Museum Library (Hazine 1528), and the other being housed at the Istanbul Muncipal Library's Cevdet Manuscript Collection (B.26). Three sections, including an“Introduction,”“Texutal Critiuque,”and“Index,”comprise the corpus of this study. Section One looks the book's title, its editorial life, the works contained with it, and the themes alongside the language and tone of those works. It also takes into account the book's importance both linguistically and historically speaking within the Turkic context, the use of round and unrounded vowel-based suffixes unique to Old Anatolian Turkish, both copies of the text, and other studies done on the text [by other scholars.] Section Two compares and contrasts both copies of the manuscript with translations—with all differences being highlighted in the footnotes. Lastly, Section Three contains glossary and an index arranged alphabetically and according to word groups, verbs, and compound verbs, complete with their Modern Turkish equivalents. All suffixes associated with each word are also listed and indented immediately below them, alongside page and line numbers indicated where in the book they are to be found.