Yoğun bakım hastalarındaki renal fonksiyon bozukluklarında kullanılan skorlama sistemlerinin intraabdominal basınç ölçümü açısından karşılaştırılması
Comparison of renal function scoring systems with regard to intraabdominal pressure in intensive care patients
- Tez No: 635912
 - Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GANİDAĞLI, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELZEM ŞEN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
 - Anahtar Kelimeler: İntraabdominal Basınç, RIFLE, KDIGO, AKIN, Yoğun Bakım, Akut Böbrek Yetmezliği, Acute Kidney Disease, RIFLE, KDIGO, AKIN, intraabdominal pressure, Intensive Care
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: İntra abdominal basınç (İAB) ve intra abdominal hipertansiyon (İAH) yoğun bakım hastalarında morbidite ve mortalite ile yüksek oranda ilişkilidir. 2004 yılında yapılan Uluslararası Abdominal Kompartman Sendromu Konsensüs Tanımları Konferansı'nda kabul gören ifadeyle intra abdominal basınç bir“sabit durum basıncı”dır. Karın içi basınç (KİB) artışı, karın organları ve diğer sistemler üzerinde zararlı etkiler meydana getirir. Basıncın yüksek seviyelerde uzun süre kalması birçok organda fonksiyon bozukluğu ve yetmezliğe sebep olur. World Society of the Abdominal Compartment Syndrome (WSACS) tarafından 2007 yılında bildirilen İAH değerlendirme algoritmasında İAH, İAB'nin 12 mmHg ve üzerinde olması olarak tanımlanmıştır (1). İAH erken tanınmaz ise Abdominal Kompartman Sendromu (AKS) ile sonuçlanır. AKS, İAB'ın akut ve patolojik artışıyla karakterize, tedavi edilmediği takdirde mortaliteyle sonuçlanan klinik bir sendromdur. Biz çalışmamızda Akut Böbrek Yetmezliği (ABY) görülen yoğun bakım hastalarında böbrek yetmezliğinin evrelerini gösteren 3 yaygın evreleme kriteri (RIFLE, KDIGO ve AKIN kriterleri) ile varsa IAB ilişkiyi göstermek istedik. Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakımı'nda yatmış olan ve yatış süresince ABY belirtileri gösteren 85 hastanın verileri geriye yönelik olarak hasta dosyalarından tarandı. Hastaların tanımlayıcı bilgileri (boy, kilo, VKİ, yaş, cinsiyet) dosyalarından alındı. ABY evrelemeleri (RIFLE, KDIGO, AKIN), intraabdominal basınçları, Apache II skorlarına ait hastaların her gün ölçülen ortalama değerleri alındı. Ayrıca WSACS'ın risk İAB açısından risk faktörü olduğunu belirttiği durumlar (1) hastalarda var/yok şeklinde istatistiklere eklendi. Bu hastaların IAB seviyeleri ile ABY evrelerindeki pozitif korelasyon incelendi. Bulgular: Her üç ABY evrelemesi ile ortalama İAB arasında güçlü pozitif korelasyon bulundu. Ayrıca WSACS'ın belirttiği İAB risk faktörlerinden orotrakeal entübasyon (OTE), Travma ve Sepsis ile ortalama intraabdominal basınç arasında anlamlı (yüksek düzeyde) bir ilişki bulundu. Yine beraberinde spontan ventilasyon ile ortalama İAB'nin gerilediği görüldü. Sonuç: Sonuç olarak yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda akut böbrek yetmezliği evrelemesinde kullanılan skorlama sistemlerinin (RIFLE, KDIGO ve AKIN kriterleri) ortalama intraabdominal basınç ile yüksek düzeyde ilişkisi olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Intra-abdominal pressure (IAB) and intra-abdominal hypertension (IAH) are highly associated with morbidity and mortality in intensive care patients. On the statement accepted at 2004 International Abdominal Compartment Syndrome Consensus Definitions Conference, intra-abdominal pressure is referred as a“steady-state pressure”. The increase in intra-abdominal pressure (KIB) creates harmful effects on abdominal organs and other systems. High pressure level longer periods of time causes dysfunction and failure in many organs. In the IAH evaluation algorithm reported in 2007 by the World Society of the Abdominal Compartment Syndrome (WSACS), was defined as IAP being 12 mmHg and above (1). If IAH is not recognized early, it will result in Abdominal Compartment Syndrome (ACS). ACS is a clinical syndrome characterized by an acute and pathological increase of IAP, resulting in mortality if untreated. In our study, we aimed to show whether there is a correlation between the scoring systems of RIFLE, KDIGO and AKIN criteria indicating the stages of kidney failure and IAP. Method: The data of 85 patients who were hospitalized in Gaziantep University Faculty of Medicine Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit and showed ARF symptoms were scanned retrospectively. Descriptive information (height, weight, BMI, age, gender) were collected from patient charts. Mean values of ARF staging (RIFLE, KDIGO, AKIN), intraabdominal pressures and Apache II scores of patients had measured and recorded daily were obtained. In addition, cases where WSACS stated as a risk factor for IAP (1) were added to statistics as present/absent in patients. Positive correlation between IAP levels and ARF stages of these patients was examined. Findings: A strong positive correlation was found between three ARF stages and mean IAP. In addition, a significant (high) relationship was found between orotracheal intubation (OTE), Trauma and Sepsis, which are among IAP risk factors reported by WSACS, and mean intraabdominal pressure. Meanwhile, it was observed that mean IAP regressed with spontaneous ventilation. Result: In conclusion, it was observed that scoring systems (RIFLE, KDIGO and AKIN criteria) used in staging acute renal failure among patients in intensive care unit have a high level of correlation with mean intraabdominal pressure.